czwartek, 8 sierpnia 2013

Kebabowa zapiekanka makaronowa - sen Maharadży :)

Upały doskwierają na całego ale nie ma co się oszukiwać, że wszyscy żywią się w tym czasie sałatkami, bez przesady, kto zna prawdziwych mężczyzn to wie, że bez względu na słupek rtęci oni zawsze domagają się jakiegoś konkretnego jadła a nie zieleniny ;)
Toteż taka też jest ta zapiekanka, treściwa, smaczna i dostarczająca mnóstwa węglowodanów jednym słowem dla tych co to diety nie potrzebują tudzież mają takowe w nosie albo i gdzie indziej ;) Robi się  ją względnie szybko, zjada jeszcze prędzej po jest naprawdę pyszna.

Składniki:

400g makaronu penne MALMA
1 podwójna pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 średnia cebula
500g pieczarek
4 ząbki czosnku
1 przyprawa do gyrosa
25dag żółtego sera
1 duży jogurt grecki
1 szklanka majonezu
4 łyżki pikantnego ketchupu

Pierś pokroić w drobną kostkę, dość obficie obtoczyć w przyprawie do gyrosa, odstawić na min.1h do lodówki.
Zrobić sosy:
1/2 jogurtu greckiego wymieszać z 3/4 szklanki majonezu i 4 łyżkami ketchupu, dodać 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) odstawić do lodówki.
Pozostały jogurt wymieszać z 1/3 szklanki majonezu, dodać czosnek, również odstawić do lodówki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu podanego na opakowaniu.
Pieczarki pokrojone w półplasterki podsmażyć razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, gdy z pieczarek odparuje cała woda dodać paprykę dusić przez ok. 5 min. (tak aby papryka trochę zmiękła ale tylko trochę, bo nadal ma być w miarę "jędrna").
Kurczaka usmażyć.
Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem, na dnie ułożyć 1/3 makaronu, posmarować 1/3 paprykowo-pieczarkowego farszu po czym posypać 1/2 kurczaka i posmarować 1/2 ketchupowo-majonezowego sosiku. Posypać 1/3 sera żółtego.
Ułożyć kolejną warstwę: makaron, pieczarki z papryką (1/3), kurczak (reszta), sos ketchupowo-majonezy (druga część), ser (1/3), reszta makaronu, pieczarki z papryką, sos jogurtowy, pozostała część sera.
Zapiekać w temp. 200 stopni ok.25 min.

Makaron kreatywnie

23 komentarze:

  1. chyba niedługo pojawi się na moim stole, zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak się zapowiada tak smakuje :) szczerze polecam i czekam na zdanie relacji jak się udała :)

      Usuń
  2. Popełniłam zapiekankę na dzisiejszy obiad. Porcja dla 6-8 osób, sporo jej wyszło. Sosik zrobiłam tylko jeden, ten z ketchupem. Wyszło bardzo smacznie, aromatycznie, co prawda kalorycznie ale pysznie :) Miła odmiana na obiad, polecam serdecznie zapiekankę!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że wyszła! polecam inne przepisy! :)

      Usuń
  3. Zrobiłam przed chwilą na kolacje :) pycha :) chociaz mialam pewne obawy co do sosu ale wyszło puszynie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo :)
      nie ma co się obawiać, bo jak brzmi moje motto: jak jest majonez to musi być pysznie i musi się udać! :))

      Usuń
  4. Wyszło pysznie. Wspaniale smakuje i wychodzi jej sporo :)
    Polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej. Może zechcesz dołączyć do naszego kulinarnego grona? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No to będziemy próbować:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam na dzisiejszy obiad. Wszyscy byli zachwyceni! Zapomniałam o papryce, ale to niczego jej nie odjęło! Dziękuję za super przepis, pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zapiekanka przepyszna zrobiłam ja kilka dni temu wszystkim smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis super, ale wstęp idiotyczny. Dla twojej wiadomości nie każdy facet to dzikus, który je tylko mięso. Nie przyszło ci do głowy, że ten opis może kogoś obrazić? Biorąc pod uwagę twój sposób postrzegania można dojść do wniosku, że prawdziwego faceta, takiego na poziomie to ty na oczy nie widziałaś, więc nie uogólniaj.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puknij się w łeb anonimowy, co ma piernik do wiatraka?? Takie durne wywody to na onecie pisz, pewnie giejem jesteś albo żydem, szkoda słów!!!! To jest blog kulinarny!!!!

      Usuń
    2. ������jaki zakompleksiony gościu !!!

      Usuń
  10. Bardzo dobra. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam, pycha, faktycznie szybko schodzi :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychotka ��Robiłam

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna zapiekanka, robiłam ją już wiele razy i wszystkim smakuje, a moim domownikom trudno dogodzić

    OdpowiedzUsuń
  14. A czy można zmieszać wszystkie składniki czy trzeba warstwowo? Próbował ktoś w ten sposób?

    OdpowiedzUsuń
  15. Na dobre zagościła w moim domu. Jest przepyszna. Pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy zamiast pieczarek mozna dac np.ogorki konserwowe? Albo dac to I to? Nie zaszkodzi na zoladek ��������

    OdpowiedzUsuń