poniedziałek, 10 lutego 2014

Sałata lodowa - dodatek do obiadu

Swoją miłość do sałatek opisałam kilka notek poniżej toteż powtarzać się nie będę. Surówki/sałatki wprost uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez nich swojego żarłocznego życia :) Ta powstała pod wpływem chwili jak połowa przepisów na tym blogu. Jest pyszna i gdyby pokusić się o dodanie do niej jakiegoś mięsiwa (czyt. pierś z kury czy też szynka) mogłaby spokojnie służyć za samodzielną kolację.


Składniki:
1/2 główki sałaty lodowej
1 mała czerwona cebula
10 sztuk czarnych oliwek

Sos:
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki wody
3 łyżyki oleju/oliwy
pół drobno posiekanej cebulki (najlepiej czerwonej)
1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
2 średnie lub 1 duży ząbek przeciśnięty przez praskę
cukier
sól
pieprz


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz