środa, 24 września 2014

Papryka konserowa p. Doroty

Papryka konserwowa gości w moim domu od zawsze a w tym nowym świeżo tworzonym od tego roku! :) Moją paprykową mistrzynią jest Ela, której papryka nie ma sobie równych i to właśnie za jej namową postanowiłam w tym roku po raz pierwszy samodzielnie zamarynować kilka słoiczków. Okazało się, że idealny przepis na idealną pyszną, lekko kwaskowatą, aromatyczną i jędrną paprykę pochodzi od naszej sąsiadki - p. Doroty. Przepis naprawdę godny uwagi, bo jest prosty a papryka przygotowana w ten sposób jest przepyszna i jak już wcześniej wspomniałam - jest jędrna!! Taka papryka to świetny dodatek do wielu dań zarówno na gorąco jak i na zimno, w moim kanonie kulinarnym przetworzona papryka plasuje się wysoko i z pewnością w tym roku również będę wychwalać pod niebiosa jej walory smakowe i mnogość możliwości jej wykorzystania :)

Składniki:

Papryka (u mnie ok.3,5kg) najlepiej żółta i czerwona

Zalewa:
2szkl. wody
1szkl. octu
6 płaskich łyżeczek soli
16 łyżeczek cukru
ziele ang., liść laurowy, gorczyca
łyżka oleju do każdego słoika

 Wodę zagotować z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, gorczycy do tego dodać cukier i sól a na końcu ocet. Gorącą zalewą zalać paprykę (do każdego słoika dodać łyżkę oleju). Gotować 3 min. od momentu wrzenia.

Rada: mi zalewy nie wystarczyło i na tyle papryki ile opisałam musiałam zrobić z dwóch porcji, gorczycę wsypałam po 1/2łyżeczki prosto do słoika, ziele ang. i liść laurowy dodałam do zalewy w ilości "na oko" z 20ziaren ziela i ok.10 listków 

Paprykujemy 5

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz