Ciasto francuskie króluje na moim blogu w wersji wytrawnej czas więc na
wersję słodką. Przepis na te ciasteczka zaczerpnęłam u Pauliny Stępień w
jej książce Mała Wielka Uczta, której to jestem szczęśliwą posiadaczką.
Przepisów godnych uwagi tam co nie miara więc z pewnością jeszcze nie
raz uraczę Was czymś właśnie z tej książki. Ciastka te razem z
pieczeniem robi się 15min. Dlatego założę się, że są to najszybsze
ciastka na świecie (oczywiście pomijając sposób sklepowy czyli ubrać się
wyjść i kupić kilo ciastek chociaż i ten sposób czasami może zabrać nam
więcej czasu zwłaszcza gdy mieszkamy na wsi). Ciacha te to strzał w
dziesiątkę dla wszystkich zabieganych i pragnących słodyczy własnej
roboty przy minimalnym nakładzie pracy. Polecam po stokroć! Pyszne i
aromatyczne ciastka skradną Wasze serca na długo!! :)
Składniki:
1opak. ciasta francuskiego
1 jajko
1 łyżka cukru kryształ
1 łyżeczka cynamonu
Ciasta rozwinąć i ponownie zwinąć tym razem jednak luźno i wzdłuż krótszego boku.
Kroić ok.1cm plastry, z jednej strony zanurzyć w jajku, obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Układać (strona obtoczona w cukrze do góry) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 200stopniak ok.10min (na złoty kolor)
W pierwotnym przepisie posypywało się cały płat ciasta cukrem i wtedy zwijało, niestety taka opcja sprawia, że ciasto od spodu z powodu karmelizującego się cukru przywiera do papieru i się niestety szybko przypala....
urocze ciasteczka!
OdpowiedzUsuńAle proste i smaczne :)
OdpowiedzUsuń