Od jakiegoś czasu
przestawiliśmy się z M. na jogurtowe żywienie wieczorem zamiast
słonych przekąsek kubeczek jogurtu skutecznie pomaga walczyć z
pokusami pochrupania tego czy owego. Mimo, że jogurt to już
zdrowsza alternatywa spokoju nie dawało mi to, że te, które mój
M. pałaszował aż mu się uszy trzęsły w swoim składzie tuż po mleku miały w swoim składzie cukier, syrop glukozowo-fruktozowy i nie Bóg wie co jeszcze. Postanowiłam więc podjąć
wyzwanie i zrobić jogurt samodzielnie. Sięgając w najodleglejsze
zakamarki mojej pamięci jak przez mgłę pamiętałam, że moja
rodzicielka robiła najpyszniejszy jogurt na świecie stąd
postanowiłam poszperać w internecie I znaleźć patent na domowy
jogurt naturalny. Przepis jest banalny i gdyby nie czas oczekiwania
to i wykonanie go było by przysłowiową bułką z masłem chociaż
w tym przypadku może bułką z jogurtem... ;)
Składniki (na 1 200ml jogurtu naturalnego):
1l mleka
pasteryzowanego
200g jogurtu nat.
(ja dałam 100g greckiego i 100g naturalnego, bo naturalny z Trzebowniska był na
moje oko nieco rzadkawy...)
0,5l mleka
zagotować. Wlać 0,5 litra mleka (prosto z lodówki czyt. Bardzo
dobrze schłodzonego) Mleka wymieszać, Włożyć palec I policzyć I
spróbować wytrzymać 10 sekund, wtedy temp. mleka jest idealna
(zbliżona do 45stopni). Dla posiadaczy termometru polecam zagrzać
całe mleko do temp. 45stopni.
Z mleka odlać 1/3szkl. Dodać jogurt, zmiksować (aby jogurt nabrał kremowej I puszystej konsystencji) wlać do pozostałego mleka, wymieszać. Szczelnie zamknąć, zawinąć w folię, potem w koc. Odstawić w ciepłe miejsce na +/- 6h . Po tym czasie przelać do wyparzonego słoika, odstawić w chłodne miejsce, gdy jogurt będzie zupełnie zimny wstawić do lodówki. Przechowywać do 5-6dni.
Z mleka odlać 1/3szkl. Dodać jogurt, zmiksować (aby jogurt nabrał kremowej I puszystej konsystencji) wlać do pozostałego mleka, wymieszać. Szczelnie zamknąć, zawinąć w folię, potem w koc. Odstawić w ciepłe miejsce na +/- 6h . Po tym czasie przelać do wyparzonego słoika, odstawić w chłodne miejsce, gdy jogurt będzie zupełnie zimny wstawić do lodówki. Przechowywać do 5-6dni.
Przepis na wariant jogurt a'la fantazja danone:
1szkl. owoców świeżych lub mrożonych
1szkl. owoców świeżych lub mrożonych
jogurt naturalny (z przepisu powyżej)
Owoce zmiksować, ew. dosłodzić.
Wyłożyć na dno szklanki, na to jogurt.
Zajadać :)
Ps. Pozdrowienia dla pewnej lubiącej zdrowe odżywianie rodzinki z Trzebowniska, mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu :)
Ostatnio też mam w planach robić własny jogurt, a na razie robię własny domowy kefirek za pomocą grzybka tybetańskiego. Pycha.
OdpowiedzUsuńDzieki za przepis. Juz sie nie mozemy doczekac pierwszego "home made" sloika :) az slinka cieknie na sama mysl :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńSzkoda, ze u mnie nietolerowanie laktozy sie odzywa, bo sama chetnie swoj naturalny jogurt bym zrobila...
OdpowiedzUsuńDomowy jogurt to pyszny deser. Jego dobroczynne właściwości można jeszcze bardziej podkręcić dodając grzybka tybetańskiego.
OdpowiedzUsuńhttps://wieczniemloda.com/
Jogurtu domowy to dla mnie strzał w dziesiątkę! Jestem wielkim fanem jogurtu, ale w sklepach często widzę produkty z dodatkiem sztucznych aromatów, barwników czy cukru.
OdpowiedzUsuńDomowy jogurt fantazja to czysta magia w miseczce. Z dodatkami, które lubię, to prawdziwa uczta!
OdpowiedzUsuń