Surówki to nierozłączna część obiadów w moim domu. Obiad bez surówki
obiadem straconym! :) Dzisiejszy przepis to efekt mojego improwizowania z
moją ulubioną młodą białą kapustą. Dodatek rzodkiewki, szczypioru oraz
zielonych ogórków gruntowych robi z tej surówki istne wakacyjne
arcydzieło, które nie dość, że zadowoli nasze podniebienia na obiedzie
to również świetnie sprawdzi się jako sałatka do gillowanych mięs.
Polecam wszystkim kapuściano-surówkowym łasuchom!
Składniki:
1/2 główki młodej kapusty (ok.500g)
2 ogórki gruntowe
1 pęczek szczypiorku
2 marchewki
10 rzodkiewek
Sos:
1szkl. jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy dijon
1 ząbek czosnku
cukier, sól, pieprz
Z podanych składników zrobić sos. (Czosnek przecisnąć przez praskę).
Kapustę
poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę
pokroić na ćwiatki, ogórki w półplasterki, szczypior posiekać. Wszystko
wymieszać, wlać sos, wymieszać odstawić na 30min. aby warzywa zmiękły i
przeszły smakiem sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz