poniedziałek, 15 czerwca 2015

Serowe kule z musem truskawkowym.

Dzisiaj na tapetę idzie istny hit! Przepis mam od Izy, która w tamtym tygodniu wysłała mi zdjęcie z tajemniczym daniem, które wyglądało tak smakowicie, że nie mogłam się powstrzymać i chwilę potem doprosiłam się przepisu. Idealny sposób na słodki obiad lub pyszny deser! Smak tych kulek jest genialny i aż dziw bierze, że nigdy wcześniej nie słyszałam o takim przepisie. Spożywać ja możemy dwojako u mnie ze względu na to, że M. mi uciekł z domu jedzone były na zimno jednak moja teściowa zwolenniczka wszystkiego co jest ciepłe podgrzała sobie kulki w mikrofali i nie mogła wyjść z zachwytu, że pyszne, puszyste i smakują jak budyń! Mi wersja zimna również przypadła do gustu bardziej w smaku od budyniu przypominała po prostu ciastko a'la sernik. Te kulki są tak dobre, że na samą myśl dostałam ślinotoku i z pewnością kulkowa premiera w mojej kuchni szybko doczeka się powtórki i to w porcji podwójnej! :)

Składniki: (na 10 kulek wielkości połowy piłeczki tenisowej)
1/2 kostki margaryny
3 jajka
1/2szkl. grysiku
1/4szkl. mąki krupczatki
1 opak. cukru wanilinowanego
1/2kg twarogu

Mus truskawkowy:
1kg zmiksowanych truskawek
3 łyżki cukru

Panierka:
3 czubate łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
cukier puder do posypania

Margarynę utrzeć na puch. Dodać cukier wanil. wbijać po jajku stale miksując, stopniowo dodawać twaróg, na koniec dodać mąkę i grysik. Utrzeć na gładką masę.
Z masy formować kulki wielkości 1/2 piłeczki tenisowej (to akurat mój wymysł :) w pierwotnym przepisie kule były rozmiaru piłeczki tenisowej.) formować i obtaczać w krupczatce.
Gotować we wrzącej wodzie 10min. Po tym czasie wyjąć z wrzątku i obtoczyć w bułce tartej przyrumienionej na łyżce masła. W głęboki talerz wlać porcję musu truskawkowego, na środek położyć kulę, przyprószyć cukrem pudrem. Zajadać.


1 komentarz:

  1. Tak Córuś, belfry teraz mają Armagiedon ;-D
    I chętnie by coś zjadły, co ino (w moim przypadku) na słono :-D
    CaUski od Mamci - Marzynia

    OdpowiedzUsuń