Obiad z woreczka to danie wymyślone przez moją Elę i szczerze się sobie dziwię, że jeszcze go tutaj nie umieściłam jak w swojej prostocie jest jednym z szybszych i mało pracochłonnych obiadów jakie znam. Cała filozofia polega na pokrojeniu wszystkiego w niedbałą sporą kostkę, wrzuceniu do woreczka do pieczenia i odczekania godziny aż wszystko się upiecze ot filozofia! Danie jest przepyszne i spokojnie może posłużyć nam nawet jako niedzielny obiad - wtedy nasza niedziela niewątpliwie zyska parę godzin na błogie lenistwo a rodzina i tak będzie zadowolona z dania jakie jej zaserwujemy :) Zawartość woreczka tak naprawdę możemy dowolnie modyfikować podobnie jak przyprawy, którymi doprawimy całość.
Składniki: (na solidne porcje dla 4 dorosłych osób)
50dag łopatki lub karkówki
2 średnie cebule (najlepiej czerwone -mają mniej intensywny smak)
1 duża papryka
20dag pieczarek
8-10 średniej wielkości ziemniaków
2 łyżki przyprawy kebab-gyros
1/2 łyżeczki soli
woreczek do pieczenia
Łopatkę pokroić w większą kostkę (ok 2cm x 2 cm) posypać przyprawą kebab gyros, wymieszać i odstawić do lodówki (chyba, że bardzo nam się spieszy wtedy ten krok można pominąć). Ziemniaki obrać Warzywa i mięso wrzucić do woreczka, dodać sól i wymieszać wszystko razem, można dolać wody 2-3łyżki wody. Piec 60min w 180stopniach. Po 50min. woreczek ostrożnie przeciąć aby para zeszła, włączyć termoobieg i podpiec całość jeszcze przez 10min. Podawać z ulubioną surówką.
Danie idealne dla wszystkich zapracowanych i tych którym wakacje się skończyły a chcą żywić swoją rodzinę pysznie i treściwie ;)
Pomysł na szóstkę :) ! Zrobię na pewno :).
OdpowiedzUsuńBardzo trafna uwaga podatek początek roku szkolnego! :) pozdrawiam
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńPysznie i treściwie to Ty żywisz swoją rodzinkę :-)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Jeśli poszukiwałabyś innego sposobu na przyrządzenie łopatki, proponowałabym Ci zajrzeć pod ten adres: https://najlepszewkuchni.pl/przepis/lopatka-wieprzowa-z-grilla-3024.html :-). Należy łopatkę zamarynować dzień wcześniej, ale smak jest cudowny!
OdpowiedzUsuń