środa, 27 stycznia 2016
Koreczki śledziowe z konserwowymi warzywami
Dzisiaj na tapetę idą śledzie to jedzenie, które się kocha albo nienawidzi na pewno nie można przejść obok niego obojętnie. Osobiście zasilam szeregi entuzjastów śledzi i to od dawna bo od czasów wczesnego dzieciństwa i mimo, że śledzi w śmietanie z cebulą nie jadałam to już wszystkie inne owszem. Jak dziś pamiętam smak sałatki śledziowej przygotowywanej przez moją mamę jak również cały rytuał pójścia do sklepu rybnego gdzie w pięknej gablotce w miskach leżały sobie różnej maści śledzie i inne ryby. Sklep rybny w mojej miejscowości już dawno przeszedł do historii (tzn. budynek) ale wspomnienia zostały. Najbardziej utkwiło mi wspomnienie jak pani ekspedientka liczyła wszystko w zeszycie a robiła to z taką prędkością, że zawstydziłaby niejeden kalkulator! :) Ot tyle wspomnień teraz parę słów na temat dzisiejszego przepisu, może nie jest zbyt skomplikowany ale myślę, że pomysł przyda się niejednej Pani/Panu domu, który stoi pod ścianą i nie wie jakie przekąski przygotować na imprezę. W takim przypadku służę pomocą i udostępniam przepis na pyszne śledziowe koreczki! Mniam!
Składniki:
20dag filetów śledziowych w oleju (są one kwaskowate dlatego biorę te - nie przepadam za czysto słonymi śledziami)
1 mały słoiczek pieczarek marynowanych
1 słoiczek małych korniszonków (lub duże pokrojone w grubsze plastry)
czarne oliwki
papryka marynowana
gałązki zieleniny do dekoracji
wykałaczki
Śledzie pokroić w 2cm kawałki. Na wykałaczkę nabijać ogórka, śledzia i całą pieczarkę. Układać na półmisku. Udekorować papryką, oliwkami oraz zieleniną.
Podawać jako zakąskę.
O to jest pycha! Kwasss i śledź!
OdpowiedzUsuń