Cytując klasyka z pod Przemyśla dosyć siania trawy czas na przepis!
Składniki: (4porcje)
20sztuk krewetek
2 saszetki ryżu jaśminowego
3 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka posiekanej papryczki chili (ja dałam jalapeno ze słoika bo takie właśnie miałam w lodówce)
1 mała szalotka pokrojona w cienkie piórka
1/4 kapusty pekińskiej pokrojonej w dość sporą kostkę
1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
2 jajka
1 łyżeczka sosu Sriracha (można dać dwie solidne szczypty pieprzu cayenne)
sok z 1 limonki
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju kokosowego
3cm świeżego imbiru pokrojonego w cienką zapałkę
1 słoiczek kiełków soi (tak było w oryginale polecam zamienić na kiełki bambusa, albo kiełki fasoli albo wcześniej pokroić te sojowe w innym wypadku straszliwie się ciągną i psują wydźwięk całek potrawy
4 łyżki prażonej cebulki
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Krewetki wymieszać z 1 ząbek czosnku (przeciśniętym przez praskę, sokiem z 1/2limonki oraz 1 łyżką sosu sojowego i 1/2 łyżki posiekanej ostrej papryczki. Odstawić na 1h.
Rozgrzać olej, wrzucić imbir i cebulę chwilę podsmarzyć. Dodać roztrzepane jajko i energicznie mieszać, dodać krewetki pozostałe chili i smażyć przez ok. +/- 7minut.
Dodać kapustę i paprykę czerwoną chwilę smażyć. Partiami zacząć dodawać ryż. Całość doprawić sosem ostrygowym, sosem Sariha, cukrem i sokiem z 1/2 limonki
Na koniec dodać kiełki i posypać prażoną cebulką.
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju kokosowego
3cm świeżego imbiru pokrojonego w cienką zapałkę
1 słoiczek kiełków soi (tak było w oryginale polecam zamienić na kiełki bambusa, albo kiełki fasoli albo wcześniej pokroić te sojowe w innym wypadku straszliwie się ciągną i psują wydźwięk całek potrawy
4 łyżki prażonej cebulki
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Krewetki wymieszać z 1 ząbek czosnku (przeciśniętym przez praskę, sokiem z 1/2limonki oraz 1 łyżką sosu sojowego i 1/2 łyżki posiekanej ostrej papryczki. Odstawić na 1h.
Rozgrzać olej, wrzucić imbir i cebulę chwilę podsmarzyć. Dodać roztrzepane jajko i energicznie mieszać, dodać krewetki pozostałe chili i smażyć przez ok. +/- 7minut.
Dodać kapustę i paprykę czerwoną chwilę smażyć. Partiami zacząć dodawać ryż. Całość doprawić sosem ostrygowym, sosem Sariha, cukrem i sokiem z 1/2 limonki
Na koniec dodać kiełki i posypać prażoną cebulką.
kolejna danie, które zrobiłam i petarda :)
OdpowiedzUsuń