środa, 13 lipca 2016

Sałatka z kalafiorem i cukinią

Ta sałatka to kolejny kulinarny spontan! Przyznam szczerze, że coraz częściej łapię się na takim spontanicznym kucharzeniu, którego efekt końcowy zaskakuje nawet mnie! Żeby nie było zaskakuje pozytywnie! :) Tak też było z tą sałatką. Pewnego popołudnia gdy wróciłam z pracy a mój M. był na kilkudniowej delegacji postanowiłam zrobić pożytek z zawartości lodówki, w której o wykorzystanie
postulował wspaniały dorodny kalafior, jeszcze bardziej dorodna zamarynowana dwa dni wcześniej pierś z kurczaka oraz smukła cukinia :) W mojej głowie kiełkowała myśl aby zrobić do jedzenia coś co będzie sycące, nie zapychające i bez problemu będę mogła zabrać to ze sobą do pracy w ten sposób w mojej głowie zrodził się pomysł na tą pyszną wariację sałatkową, która spożywać możemy zarówno na zimno jak i na ciepło w obu wariantach smakuje genialnie! :)

Składniki:
2szkl. makaronu penne
1 mała cukinia
1/2 małego kalafiora podzielonego na maleńkie różyczki
6-7szt. suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka
sól, pieprz do smaku
1 dorodna pierś z kurczaka

Marynata do kurczaka:
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżka suszonych pomidorów (przyprawa)
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
sól, pieprz

Składniki marynaty wymieszać, pierś pokroić w kostkę, wrzucić do marynaty marynować przynajmniej 1h najlepiej całą noc.

Sos jogurtowo-czosnkowo-koperkowy
3 łyżki jogurtu greckiego
1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku

Składniki sosu wymieszać odstawić na min. kwadrans do lodówki.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Oczyszczony kalafior wrzucić na wrzątek gotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie przez ok. 5-6minut.
Zamarynowanego kurczaka usmażyć na patelni na łyżce oleju z suszonych pomidorów, zdjąć z patelni na tym samym oleju podsmażyć cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cukienię, całość wymieszać podsmażać przez 3-4minuty po tym czasie dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory.
Do cukinii dodać kurczaka, kalafior i ugotowany makaron, całość wymieszać i przyprawić.
Podawać na zimno lub ciepło polane sosem jogurtowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz