środa, 1 lutego 2017

Kotlety mielone z całą pieczarką

Na te kotlety naszło mnie już jakiś czas temu, mielonych ogólnie nie robiłam wieki! ;) Na szczęście moja zamrażarka została zaopatrzona w nowe pokłady mięsa mielonego z
ekologicznego wieprzka więc mielone wróciły do łask! Aby mielone nie były 'smutnymi mielonymi' postanowiłam ożywić je odrobiną szpinaku i całą pieczarką, która skutecznie sprawiła iż ilość mięsa starczyła na o wiele więcej kotletów... czyli takie kotletowe rozmnożenie pomysłowej Pani Domu ;) Kotlety wyszły pyszniutkie w przekroju prezentowały się fantastycznie! Polecam wszystkim fanom mielonych, sznycelków i jak je tam jeszcze zwą oraz wszystkim, którzy szukają pomysłu na niebanalne zaserwowanie zwykłych i nudnych mielonych ;)

Składniki:

400g mielonego mięsa
1 średnia cebulka, drobno posiekana i zeszklona na odrobinie oleju
200g rozmrożonego szpinaku
10 małych pieczarek
1 ząbek czosnku
2 kromki czerstwego pieczywa + mleko do namoczenia
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
solidna szczypta słodkiej i ostrej papryki
1 jajko

Namoczony chleb odcisnąć dokładnie z płynu dodać do mięsa, dodać również pozostałe składniki i przyprawy dobrze wyrobić w przypadku jeśli masa będzie za rzadka podsypać odrobiną otrębów.
Na rękę nakładać porcję masy na środek położyć pieczarkę i zlepić. Całość obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety smażyć na złotych kolor na oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz