Co potrzebujemy aby upiec babkę Pani Dziuni?
Składniki:
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
250g margaryny (lub 200g masła - ja dałam masło)
1 i 1/4szkl. mąki pszennej
1 i 1/4 mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku cytrynowego
skórka otarta z 1 cytryny
Jak upiec babkę Pani Dziuni?
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i otartą skórką cytrynową, przesiać do miski.
Jajka utrzeć na puch z cukrem.
Margarynę/masło rozpuścić w rondelku.
Gorący tłuszcz wlać wolnym strumieniem do jajek nie przestając miksować.
Stale miksując dodawać łyżka po łyżce wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki.
Miksując do momentu aż tłuszcz w cieście zacznie stygnąć a ciasto zacznie gęstnieć. Pod koniec dodać olejek cytrynowy.
Wylać do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec w 180stopniach przez 45-50minut do tzw. suchego patyczka.
Przestudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem.
Dzięki za ten prosty przepis na babkę. Tego właśnie szukałem :)
OdpowiedzUsuńJutro mam zamiar pięć babkę wg tego przepisu.Mam pytanie czy 1 i 1/2 SZKLANKI CUKRU to nie jest za duzo.
OdpowiedzUsuńTak jest w przepisie zawsze można cukier zredukować do 1 szklanki :) redukscjs cukru w wypiekach nie jest wskazana jedynie przy biszkopcie oraz bezie ;)
UsuńPozdrawiam! <3