piątek, 2 marca 2018

Tort leśny z domowymi ciasteczkami brownie

Dzisiaj kolejny Słodki Piątek! Jak na dzień tuż po
kolejnych 18stych urodzinach autorki przystało jest tort! Co prawda nie przygotowałam go na swoje urodziny niemniej jednak urodzinowe klimaty w torciku występują, bo tort przygotowany jak zwykle dla jednej z bliskich dla mnie osób :)
Jak wielokrotnie wspominałam na blogu torty to nie jest moja mocna strona niemniej jednak chyba odnalazłam styl, w którym czuję się względnie dobrze I taki, którego tworzenie sprawia mi naprawdę dużo frajdy – mowa oczywiście o tzw. Tortach typu drip cake po spektakularnym sukcesie z tortem Kinder Cake poszłam za ciosem i przy najbliższej okazji poczyniłam kroki aby wyczarować kolejny tym razem z owocami leśnymi i domowymi ciasteczkami brownie – jak dla mnie totalny obłęd! Wszystkim,którzy lubią torty lekkie i orzeźwiające bez zbędnego maślanego balastu  ciacho z pewnością przypadnie do gustu, bo jest po prostu obłędnie pyszny! Wierzchnia dekoracja to oczywiście już wesoła twórczość autora, którą można dowolnie modyfikować jedyną niezmienną rzeczą jest dodanie na wierzchu domowych ciasteczek brownie.

Składniki: (tortownica 20cm)

Ciasto: 
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
250ml zaparzonej gorącej kawy

Mąkę, kakao, proszek i sodę wymieszać razem a następnie przesiać do miski, delikatnie wmieszać cukry.
W osobnej misce rozkłócić jajka, połączyć z maślanką oraz olejem aby powstał jednolity płyn, wlać do suchych składników, wymieszać łyżką.
Do połączonej masy wlać 250ml zaparzonej gorzkiej kawy, całość ponownie wymieszać.
Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180stopniach ok. 60 minut do tzw. 'suchego patyczka'. Ciasto po upieczeniu dobrze wystudzić, rozkroić wzdłuż na 3 blaty.

Krem do przełożenia
250g serka mascarpone
200ml śmietanki kremówki
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
100g jeżyn (mrożone lub świeże)
100g malin (mrożone lub świeże)
Jeśli nie mamy w pobliżu jeżyn można użyć 200g malin

Serek mascarpone lekko ubić.
Wmieszać do niego kremówkę ubitą z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na sztywno.
Na koniec dodać odsączone z nadmiaru soku owoce, całość delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Połową kremu przełożyć pierwszy blat. Przykryć kolejnym, czynność powtórzyć. Przykryć ostatnim blatem ciasta.

Krem do dekoracji:
250g serka mascarpone
200ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
 Serek ubić, dodać ubitą na sztywno wraz z cukrem kremówkę, na koniec dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać.
Kremem posmarować dokładnie wierzch tortu.

Drip czekoladowy:
100g czekolady gorzkiej, deserowej lub pół na pół gorzka z mleczną
80ml śmietanki.

Śmietankę podgrzać do 70stopni – tak aby była bardzo gorąca ale się nie zagotowała.
Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do metalowej miseczki (metalowa miseczka szybko się ogrzewa dlatego jest to istotne w czym przygotowujemy drip).
Do połamanej czekolady wlać gorącą śmietankę powoli zacząć mieszać do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Gotowym dripem –polewą delikatnie polewać torta – używać do tego łyżeczki do herbaty, fragment po fragmencie najpierw delikatnie tuż przy brzegu wierzchniej warstwy następnie tym co zostanie posmarować pozostałą wierzchnią część tortu.

Dodatkowe:
owoce leśne borówki, jeżyny, maliny
domowe ciasteczka brownie z tego przepisu.
coś zielonego dla złamania kolorystyki u mnie kiwi - świetnie sprawdziłyby się również listki mięty lub melisy

Udekorować ciasteczkami, kleksami z bitej śmietany pozostałej z wierzchniej warstwy tortu, leśnymi owocami.

Schłodzić w lodówce.




1 komentarz:

  1. Wspaniały! A autorce cała nasza Hurma i Czereda życzy stu lat (aż prosi się dodać "w kuchni", ale chyba jak twoja Hurma dorośnie, to przejdziesz na emeryturkę kulinarną zapewnioną przez wdzięczną wataszkę. TAKA Mamusia zasługuje :-D)

    OdpowiedzUsuń