środa, 27 lutego 2013

Zielone świderki.

Idąc do szkoły rozmyślałam co by tu dzisiaj upichcić i wpadłam na pomysł, że zrobię coś na zielono :) Padło na makaron w sosie serowo-szpinakowym. Jestem z siebie dumna niczym paw, bo danie wymyśliłam sama i tym razem moja kuchenna ułańska fantazja okazała się całkiem smaczna :))

Składniki dla dwóch osób:

ugotowany makaron świderki
4 kostki szpinakowego brykietu
3 spore ząbki czosnku
10 dag boczku pokrojonego w kostkę i podsmażonego
100ml wody
1 łyżka zupy brokułowej WINIARY
1/3 serka topionego śmietankowego hochland 100g
1/2 małego kubka jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku

Zupę rozprowadzić w 100ml zimnej wody, zagotować.
Dodać serek, znów zagotować, tak aby ser się rozpuścił.
Szpinak podsmażyć, dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć.
Do sosu dodać podsmażony boczek i szpinak.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany makaron wrzucić na patelnię, chwilkę podsmażyć.
Dodać sos, całość podtrzymać na ogniu jeszcze przez ok. 3min. aby wszystkie składniki się "przegryzły" :)

Wcinać z uśmiechem na ustach.

Pozdrawiam!! :))

niedziela, 17 lutego 2013

Pierogi po góralsku.

Natchniona rozmową z Macem o pierogach po góralsku, które to właśnie jej rodzicielka odkryła, ugotowała a potem zaserwowała swoim dziatkom, postanowiłam pójść w jej ślady i też takowe przygotować. Wyszły pyszne, treściwe, syte no i tłuste ;D czyli amatorom diet wszelakich oraz fanom zieleniny mogą nie zasmakować ;) Mimo wszystko zachęcam do zadania sobie troszkę trudu i skusić się na przetestowanie tego przepisu, bo naprawdę jest warty zachodu :)

Składniki (na ok. 60sztuk) :

Farsz:
6-7 ziemniaków
25 dag twarogu półtłustego
1 laska kiełbasy zwyczajnej tudzież podobnej + tłuszcz który się z niej wytopi :P

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, utrzeć.
Dodać ser, dalej ucierać.
Dodać podsmażoną kiełbasę (wcześniej pokrojoną w drobną kostkę) oraz tłuszcz.
Wszystko wyrobić na zwięzła masę, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto:
2 szkl. mąki
1 szkl. ciepłej wody

Mąkę z wodą wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką.

Z ciasta wykrajać szklanką kółka, nakładać farsz i lepić pierożki.

Po ulepieniu całości przejść do przygotowania tzw. "omasty"

Składniki:

30 dag boczku wędzoneho/parzonego (bo surowego w Społem nie mają, "chyba, że się wcześniej zamówi"
1,5 łyżeczki kminku
1,5 łyżeczki oregano
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 kostki masła.

Do podsmażonego boczku, dodać kminek i oregano. Podsmażyć przez chwilę. Dodać masło. Roztopić i dodać słodką paprykę. (Ja do smaku jeszcze dosoliłam, jednak to moje subiektywne zdanie człowieka uzależnionego od soli ;P)

Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Omaścić i wcinać ze smakiem.

Smacznego :)