środa, 27 lutego 2013

Zielone świderki.

Idąc do szkoły rozmyślałam co by tu dzisiaj upichcić i wpadłam na pomysł, że zrobię coś na zielono :) Padło na makaron w sosie serowo-szpinakowym. Jestem z siebie dumna niczym paw, bo danie wymyśliłam sama i tym razem moja kuchenna ułańska fantazja okazała się całkiem smaczna :))

Składniki dla dwóch osób:

ugotowany makaron świderki
4 kostki szpinakowego brykietu
3 spore ząbki czosnku
10 dag boczku pokrojonego w kostkę i podsmażonego
100ml wody
1 łyżka zupy brokułowej WINIARY
1/3 serka topionego śmietankowego hochland 100g
1/2 małego kubka jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku

Zupę rozprowadzić w 100ml zimnej wody, zagotować.
Dodać serek, znów zagotować, tak aby ser się rozpuścił.
Szpinak podsmażyć, dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć.
Do sosu dodać podsmażony boczek i szpinak.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany makaron wrzucić na patelnię, chwilkę podsmażyć.
Dodać sos, całość podtrzymać na ogniu jeszcze przez ok. 3min. aby wszystkie składniki się "przegryzły" :)

Wcinać z uśmiechem na ustach.

Pozdrawiam!! :))

1 komentarz:

  1. Gratuluję! Wiem z doświadczenia, ze jest pyszny, bo kiedy ja odkryłam podobny sposób przygotowania makaronu, to też mi baaardzo smakował (zamiast serka śmietankowego dałam troszkę fety). I właśnie świderki, co sie rozkosznie oblepiają sosikiem, mniam!

    OdpowiedzUsuń