środa, 26 marca 2014

Najtańsza zapiekanka makaronowa

Zapiekanki makaronowe to jest coś co w mojej kuchni króluje bardzo często (patrz kilka notek niżej dlaczego). Ten typ obiadu ma to do siebie, że robi się go bardzo szybko, sprawnie i bezboleśnie a co za tym idzie bezstresowo :) Przepis na tą zapiekankę pochodzi od p. Irenki jednak przecier to moja inwencja twórcza spowodowana brakami ketchupu. Muszę przyznać, że jest to chyba najprostszy i najtańszy przepis na zapiekankę z makaronu jaki do tej pory miałam okazję robić. Zapiekanka pyszna, nieskomplikowana i co najważniejsze poratuje każdego gdy obiad zrobić trzeba a do pierwszego jeszcze kilka dni.


Składniki:

1 opakowanie makaronu świderki MALMA (500g)
500g pieczarek
2 cebule średniej wielkości lub 1 duża
2 łyżki koncentratu pomidorowego
30dag sera żółtego
ketchup pikantny

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę zeszklić na oleju. Dodać pieczarki, podsmażać aż do momentu odparowania wody.
Dodać koncentrat, chwilę jeszcze podsmażać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do makaronu dać 3 łyżki oleju, wymieszać, dodać usmażone pieczarki, ponownie wymieszać.
W nasmarowanym naczyniu żaroodpornym wyłożyć 1/3 makaronu, polać obficie ketchupem i posypać 1/3 sera. Następnie ułożyć kolejną warstwę, znów ketchup i ser, makaron, ketchup, ser.
Włożyć do piekarnika na 45minut w 180stopniach, tak aby ser ładnie się przyrumienił.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz