poniedziałek, 16 czerwca 2014

Ekspresowe udka po cygańsku (Kurczak)

Kurczak, temat dość kontrowersyjny w mojej kuchni jak z filetów z piersi kurczaka korzystam dość często to inne jego części są traktowane przeze mnie raczej po macoszemu. Moja niechęć do udek, skrzydełek itp. wynika ze względu na to, że nie przepadam za zapachem kurzego mięsa i za każdym razem muszę się sporo natrudzić, żeby zabić zapach kury w każdym daniu, w którym rolę główną grają udka ;) Tym razem, gdy znalazłam przepis, który publikuję poniżej stwierdziłam: tak! to jest to! to może być dobre mimo, że to kurczak! :) Ciekawy słodko-kwaśny sos skusił mnie od razu, ponieważ kurczak w sosie już bardziej do mnie przemawia a to za sprawą genialnego przepisu od mojej Siostry na  Udka z kurczaka w sosie pieczarkowo-pomidorowym a, że pomidorowe smaki nie są mi obce i często po nie sięgam, postanowiłam go zrobić na niedzielny obiad. Wyszło pysznie i na pewno do niego jeszcze wrócę, bo jest wart uwagi i jak usłyszałam podczas obiadu, że: "obiad jak w restauracji" to chyba jednak rzeczywiście przypadło stołownikom do gustu. Kurczak przyrządzony w ten sposób jest przepyszny, delikatny, soczysty, mięciutki i o ciekawym smaku. Myślę, że więcej słów w tym temacie nie trzeba, polecam wypróbować każdemu, który z kurczakiem spotyka się sporadycznie, bo w tej wersji z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Składniki:
5-6 udek (lub 10-12 podudzi, czyli tzw. pałek -> osobiście bardziej je lubię)
sól, słodka i ostra papryka
1/4 kostki masła

Sos:
2 duże cebule
10-12 suszonych śliwek
3/4 szkl. wody
1/2 szkl. ketchupu pikantnego PUDLISZKI
1/2 szkl. koncentratu pomidorowego PUDLISZKI
1/2 szkl. powideł śliwkowych
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
3 płaskie łyżeczki cukru
sól

Udka umyć, osuszyć, zdjąć skórę. Natrzeć solą, paprykami, odstawić na 15min. Podsmażyć na patelni na połowie masła. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni, dodać drugą połowę masła, podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojone w paseczki śliwki. Gdy cebula się zeszkli dodać wodę, ketchup, koncentrat, powidła, kwasek, cukier i odrobinę soli. Gotowym sosem zalać skrzydełka, wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 60-75 min.
Podawać z ziemniakami i surówką marchewki.




Ps. Zapraszam na blog słodkiej czarownicy, która czaruje swoimi wypiekami i pomysłami na skandalicznie pyszne desery w Zaczarowanym Piekarniku :)


Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

2 komentarze:

  1. NIGDY nie robiłam żadnych potraw z dodatkiem suszonych śliwek (nawet bigosu), ale rozumiem, że są takowych miłośnicy :-)
    P.S. A ta pani Hexe (?) to kto? Może siostra? czy to jest TWOJE pseudo?
    CaUski!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, jak ja nie lubię zapachu kurzego mięsa... To chyba rodzinne ;)
    Musze kiedyś wyprubować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń