wtorek, 3 września 2013

Udka w sosie pieczarkowo-pomidorowym. Najlepszy przepis na udka z kurczaka ever!

No i mamy wrzesień, jako stale podróżująca studentka w tym miesiącu za moje miejsce docelowe obrałam moje rodzinne i ulubione Pomorze, a ściślej mówiąc tę część Pomorza, która słynie z lasów, jezior i mnóstwa grzybów! Niestety w tym momencie muszę wszystkich rozczarować grzybiarka ze mnie żadna a grzyby, które rozróżniam to pieczarki (czy to są w ogóle grzyby??), kurki (jak już są zapakowane na półce w sklepie lub też w koszyczku na targu hie hie) no i borowiki suszone, odnalezione w ten sam sposób co kurki ;)
Mimo wszystko przepis, którym się dzisiaj tutaj podzielę jest zacny i warty uwagi, ponieważ posmakuje nawet tym, którzy z drobiu najbardziej lubią wieprzowe bitki jednym słowem nawet tym, którzy kuraki omijają w swoim jadłospisie szerokim łukiem. Kurczak przygotowany wg tego przepisu jest rewelacyjny, miękki i wręcz rozpływający się w ustach, Szczerze polecam i zachęcam do wypróbowania.
Oczywiście ku uciesze mojej starszej siostry zwanej również moim osobistym cukierniczym guru przepis pochodzi z jednej z niemieckich gazet, których to moja fajna siostra jest szczęśliwą posiadaczką no i w których to ja również odnajduję niezliczone inspiracje kulinarne.

Składniki:

6 podudzi z kurczaka (tych tzw. "pałek")
sól, pieprz
60-70dag pieczarek
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 duża łyżka ziół włoskich (może zastąpić samą bazylią np.)
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
400g śmietanki 30% (alternatywnie można użyć pół na pół śmietanki i jogurtu grecakiego w ramach odchudzania potrawy aczkolwiek polecam pierwotną wersję z samą śmietanką, bo smakuje obłędnie!!)
pieprz cayenne do doprawienia sosu

Udka umyć, wysuszyć. Doprawić lekko solą i pieprzem. Przyprawione mięso włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej 2 łyżkami oleju. Włożyć do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (z termoobiegiem) bez można ciut więcej 190stopni. Piec ok. 1h
W czasie gdy kurczak spokojnie piecze się w piekarniku cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju dodać umyte pokrojone w kostkę pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć do czasu aż cała woda z pieczarek odparuje, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Do odparowanych pieczarek wlać śmietankę i dodać przecier, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne.
Podpieczone udka wyjąc z piekarnika, odlać wodę z tłuszczem która powstała podczas pieczenia. Na udka wylać gotowy sos, zapiekać ok.30-40min. w tej samej temperaturze, w której piekły się udka.
Kurczak przygotowany w ten sposób świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami lub z ciabatą i lampką wytrawnego czerwonego wina.

Serdecznie polecam i pysznie pozdrawiam!!

3 komentarze:

  1. Ahaha, mam to samo z grzybami, tylko, że potrafię jeszcze odróżnić grzyby shitake w sklepie (oczywiście od kurek, pieczarek i borowików haha)

    Przepis sobie zapisuję, bo uwielbiam kurczaka pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz to w przeciwieństwie do mnie, bo ja raczej preferuję inną zwierzynę, no chyba, że mowa o filetach z kurczaka to wtedy mogę się podpiąć pod tych wszystkich fanów drobiu ;)

      Usuń
  2. O jak milo kolejny przepis ode mnie :D Po slubnym zamieszaniu gazeta z tym pysznym przepisem (i kilkoma innymi) niestety sie zagubila i do dzis nieodnalazla, ale dzieki Tobie mam go z powrotem u siebie :D

    OdpowiedzUsuń