niedziela, 22 września 2013

Kruche tarteletki ze śliwkami.

Pierwszy dzień jesieni trwa, a jak jesień to śliwki i jabłka. Dzisiaj na tapetę idą śliwki i przepis na pyszne tarteletki. Ale zanim o przepisie to mała dygresja na temat gofrów, które miałam okazję spróbować w Rzeszowie u pewnej miłej blondynki, która w moim mniemaniu jest mistrzynią tego przysmaku!! Judycia! Jesteś królową gofrów!! Czyli jednym słowem złota gofrownica powinna należeć do Ciebie! :) Mam nadzieję, że będzie mi dane przejść kurs robienia gofrów idealnych a tymczasem nie pozostaje mi nic innego jak podzielić się przepisem na pyszne, kruche babeczki :)


Składniki: (na 12 foremek do tarteletek o śrendnicy 6,5cm)

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
 
Nadzienie:
0,5 kg śliwek węgierek
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżeczka cynamonu
 
Kruszonka:
1/4 kostki margaryny
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
 
Składniki na kruszonkę zagnieść do konsystencji mokrego piasku.
 
Składniki na ciasto zagnieść na elastyczną masę, odstawić do lodówki na 30minut.
Foremki do tarteletek natłuścić i wysypać kaszą manną.
Po 30 minutach foremki wylepić ciastem, ciasto nakłuć wykałaczką, żeby podczas pieczenia nie było tzw. "bąbli".
Foremki z ciastem wstawić do lodówki na 15min. 
W tym czasie śliwki pokroić na pół (jak są większe to na ćwiartki) wymieszać z cukrem i cynamonem.
Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego do 170stopni piekarnika, podpiec na baldo-złoty kolor. Na podpieczone spody wyłożyć śliwki, podsypać obficie kruszonką, wstawić ponownie do piekarnika i piec na złoty kolor. 

 

7 komentarzy:

  1. Tartaletki wyglądają przepysznie.
    Są idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. motobunia rządzi! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Same słodkości, nie pojem se u Ciebie.
    P.S. Hurma i Czereda żąda przepisu na te ober-gofry :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest tajny przepis wprost z pod Ukraińskiej granicy a ich sekret pewnie tkwi w swojskich jajach od kur z Jarosławskiej ziemi! ;)
      Przepis ciężko będzie dostać, bo to tzw. robota "na oko" :))

      Ps. Kolejny przepis będzie na słono, specjalnie dla Ciebie!! :)

      Usuń
  4. Witam,
    Jako członek Ukraińskiej społeczności odkryje rąbka tajemnicy - gofry robione na oko, na szybko żeby jak najszybciej pozbyć się gości!
    Zawsze działa, najedzeni turlają się szybciej ze schodów.

    Kolejne rady na już wkrótce otwartym blogu UkraińskagościnnośćwzględemPomorskichMixów.blogs.spot

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly