Składniki: (na 12 foremek do tarteletek o śrendnicy 6,5cm)
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
Nadzienie:
0,5 kg śliwek węgierek
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
1/4 kostki margaryny
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Składniki na kruszonkę zagnieść do konsystencji mokrego piasku.
Składniki na ciasto zagnieść na elastyczną masę, odstawić do lodówki na 30minut.
Foremki do tarteletek natłuścić i wysypać kaszą manną.
Po 30 minutach foremki wylepić ciastem, ciasto nakłuć wykałaczką, żeby podczas pieczenia nie było tzw. "bąbli".
Foremki z ciastem wstawić do lodówki na 15min.
W tym czasie śliwki pokroić na pół (jak są większe to na ćwiartki) wymieszać z cukrem i cynamonem.
Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego do 170stopni piekarnika, podpiec na baldo-złoty kolor. Na podpieczone spody wyłożyć śliwki, podsypać obficie kruszonką, wstawić ponownie do piekarnika i piec na złoty kolor.
Tartaletki wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńSą idealne:)
wyglądają idealnie
OdpowiedzUsuńmotobunia rządzi! :)
OdpowiedzUsuńSame słodkości, nie pojem se u Ciebie.
OdpowiedzUsuńP.S. Hurma i Czereda żąda przepisu na te ober-gofry :-)
To jest tajny przepis wprost z pod Ukraińskiej granicy a ich sekret pewnie tkwi w swojskich jajach od kur z Jarosławskiej ziemi! ;)
UsuńPrzepis ciężko będzie dostać, bo to tzw. robota "na oko" :))
Ps. Kolejny przepis będzie na słono, specjalnie dla Ciebie!! :)
Witam,
OdpowiedzUsuńJako członek Ukraińskiej społeczności odkryje rąbka tajemnicy - gofry robione na oko, na szybko żeby jak najszybciej pozbyć się gości!
Zawsze działa, najedzeni turlają się szybciej ze schodów.
Kolejne rady na już wkrótce otwartym blogu UkraińskagościnnośćwzględemPomorskichMixów.blogs.spot
czuję, że ten blog to będzie istny hit!! ;)
Usuń