środa, 24 lutego 2016

Odmiany ziemniaków - który do czego?

Ziemniak warzywo tak wdzięczne i o tak szerokim zastosowaniu, że grzechem było by nie stworzyć o nim osobnego wpisu na blogu. Ziemniaki w moim życiu jadłam od zawsze co prawda jako dziecko nie przepadałam za tymi ugotowanymi i podawanymi prosto do obiadu jednak wszelkiego rodzaju przetwory ziemniaczane takie jak pyzy, kluski, kopytka, placki ziemniaczane itd. darzyłam miłością ogromną od dziecka! Co ciekawe jako dziecko nie znosiłam frytek! :) To kolejny przykład tego, że pod względem upodobań kulinarnych byłam dość dziwnym dzieckiem ;) Ziemniaki z koperkiem zaczęłam doceniać stosunkowo niedawno, bo dopiero na studiach, teraz jestem na takim etapie w ziemniaczanej fascynacji, że zjadam je pod każdą postacią i pod każdą postacią smakują mi fenomenalnie i mimo, że w w stolicy ziemniaka - Wielkopolsce nigdy nie mieszkałam, to jeśli chodzi o moje zamiłowanie do pyr mogę śmiało powiedzieć, że część mojej kulinarnej duszy należy właśnie do tego regionu!

Wraz z moja ziemniaczana fascynacją zrodziło się w mojej głowie pytanie, które ziemniaki do czego... Kiedyś odpowiedź była prosta moja kochana Babcia Stasia sadziła kilka odmian ziemniaków i razem z mamą zawsze wiedziały, które ziemniaki do czego. Niestety wszystko poszło z duchem czasu i moje gospodarstwo domowe podpiera się ziemniakami zakupionymi w sklepie lub na targu a tam sprawa już nie jest taka oczywista, bo jak w Tesco piszą na opakowaniu co to za ziemniak i jakiej klasy i do czego użyć tak już w innych miejscach niekoniecznie co dla mnie osobiście jest nieco uciążliwe, bo jeśli chcę robić kluski to potrzebuję ziemniaków wyspecjalizowanych pod kluski a jeśli robię frytki to potrzeba mi mączystych... ot problem współczesnego świata! Teraz trochę przydatnej wiedzy na temat mojego ukochanego ziemniaka :)
Wg wszechwiedzącej Wikipedii pochodzi z Ameryki Południowej gdzie była już znana od tysięcy lat! Szczerze powiem, że wiek ziemniaka zrobił na mnie wrażenie! W tym momencie nabrałam do niego jeszcze większego szacunku :)
W Europie rodowód ziemniaka jest nieco krótszy, bo pojawił się on na starym kontynencie w okolicach XVIw. Nasz poczciwy ziemniak przyjechał do Polski za sprawą Jana III Sobieskiego, który ten wspaniały przysmak przysłał w prezencie Marysieńce - swojej ukochanej. Za sprawą podarowanych sadzonek to właśnie w Wilanowie zaczęto jeść ziemniaki. Jak podaje portal groogle 'Do wzrostu popularności ziemniaka przyczynił się francuski farmaceuta i agronom Antoine Augustin Parmentier, który nakazał dozorować obsadzone ziemniakami pola. Dozór był jednak wyłącznie dzienny, więc nocą, zainteresowani nowinką wieśniacy, kradli sadzonki i zaczęli je uprawiać na własnych poletkach'. I bardzo dobrze! Szkoda było by trzymać tak pyszne i pożyteczne dla naszego zdrowia warzywo!! :) Z ciekawostek na koniec warto dodać, że Polska to jeden z największych producentów ziemniaków w skali Europy! Mamy się czym pochwalić w 2015 zebrano u nas 6tys. ton ziemniaków! Co prawda jest to o 18% mniej niżeli w poprzednich latach mimo to, jak widać ziemniak w Polsce trzyma się mocno!
Pozwólcie, że przejdę teraz do najbardziej interesującej części czyli jaki ziemniak do czego.
Aby rozróżnić ziemniaki po ich przydatności kulinarnej niezbędne jest zapoznanie się z typem kulinarnym odmiany. Generalnie wyróżnia się 3 główne typy, czasami podaje się również dwa podtypy.

Typ A - sałatkowy
Odmiany ziemniaków zaliczanych do typu A charakteryzuje się tym, że się nie rozgotowują. Po ugotowaniu ich miąższ pozostaje zwięzły i się nie rozsypuje tak jak ma to miejsce przy ziemniakach typy C. Ich zwarta struktura bardzo ładnie się kroi co powoduje, że najczęściej wykorzystywane są do sałatek, zup, zapiekanek oraz smażenia.
Najpopularniejsze odmiany zaliczane do typu A to: Agata, Almera, Altesse, Annabelle, Belinda, Cecile, Dali, Denar, Impala, Impresja, Krasa, Lord, Mozart, Musica, Nicola, Oberon, Orchestra, Otolia, Riviera, Vineta, Vivaldi, Viviana, Volumia, Zenia

Typ B - ogólnoużytkowy
Najbardziej uniwersalny i popularny ziemniak dostępny w naszych sklepach. Swoją strukturą nadaje się zarówno do sałatek, zup, zapiekanek jak również kopytek, bab ziemniaczanych oraz jako popolurany dodatek obiady tzw. 'ziemniak z wody'.
Ziemniaki typu B po ugotowaniu zachowuja zwięzłą strukturę jednak pod lekkim naciskiem tłuczka lub widelca rozpadają się.
Najpopularniejsze odmiany ziemniaków typu B to: Agria, Arielle, Aruba, Asterix, Augusta, Bellarosa, Bellini, Belmonda, Berber, Bila, Bogatka, Bohun, Bondeville, Carrera, Colette, Cyprian, Ditta, Folva, Fresco, Gala, Gwiazda, Ignacy, Ingrid, Irga, Irys, Jelly, Latona, Lavinia, Lilly, Michalina, Oman, Raja, Red Lady, Red Fantasy, Ramos, Roko, Rosalind, Roxana, Sagitta, Sante, Satina, Stasia, Syrena, Victoria, Zagłoba

Typ C - lekko mączysty

Typ ziemniaka najczęściej używany przy produkcji frytek, placków ziemniaczanych oraz pure. Ich miąższ po ugotowaniu jest suchy i sypki przez co nie jest wykorzystywany do farszów i tzw. ziemniaków z wody. Ich mączysta i sypka struktura wspaniale sprawdza się przy robieniu frytek, smażeniu placków ziemniaczanych oraz puree.
Najpopularniejsze odmiany ziemniaków zaliczanych do tej grupy to:
Agnes, Ametyst, Amora, Bryza, Cekin, Courage, Courlan, Donald, Etiuda, Etola, Eurostar, Ewelina, Fianna, Finezja, Gawin, Gracja, Gustaw, Honorata, Innovator, Jurata, Jurek, Justa, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen, Mazur, Melody, Miłek, Mondial, Owacja, Tajfun, Tetyda, Veronie, VR 808






Źródła:
Fresh Market
Groogle.pl
GUS
Polski Ziemniak

4 komentarze:

  1. Odmiana Mozart (czerwone ziemniaki) to nie jest typ A to jest typ BC a nawet C. Zawartość skrobi około 17%. To doskonały ziemniak do smażenia i na placki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy wpis :)
    Warto wiedzieć jakie mamy typy ziemniaków, to naprawdę wiele pomaga w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miłek wcale nie jest suchy i sypki tylko wodnisty..Chyba ze sprzedawca oszukał ze to Miłek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla smakoszy: La Ratte - Typ A, kształt paluszkowaty dość małe od wielkości orzeszka ziemnego - maślany smak. Blaue St Galer i Vitellote - Typ A bardzo mocno fioletowe w całej objętości i intensywne w smaku. Ziemniak uniwersalny i ładnie żółty typ B dla tych co lubią łatwe obieranie i mycie to opisana wyżej Gala. Najbardziej udana w smaku polska odmiana to popularny Denar. Najlepsze odmiany w smaku mają Francuzi i Niemcy. My hodujemy odmiany najczęściej niemieckie jak Vineta lub holenderskie - na razie hodowane w mniejszych ilościach.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly