Przepis zainspirowany przepisem z Kuchni Lidla jednak tam ciastka są w mocno okrojone wersji same jabłka i owsianka u mnie by nie przeszły więc podrasowałam je innymi dodatkami... ;)
Składniki: (na ok.15 ciasteczek)
50g płatków owsianych
50g płatków owsianych zmielonych na mąkę
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka żurawiny
6 kostek gorzkiej czekolady
1 łyżka rozgniecionych orzechów laskowych
2 średniej wielkości jabłka (raczej z tych mniej soczystych)
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajko, mąkę, płatki, proszek do pieczenia oraz pozostałe składniki. Całość wymieszać. Układać łyżką porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach ok.20-30min.
Ciastka są wilgotne i nie należą do kruchych herbatników mimo to są przepyszne a ich dodatkową zaletą jest to, że zjesz dwa i więcej nie da rady, bo są do tego bardzo sycące :)
nie ma to jak domowe ciasteczka owsiane :)
OdpowiedzUsuńWyszły bardzo smaczne :) i dodatkowo zrobienie ich zajmuje mało czasu :)
OdpowiedzUsuńdlatego to ciasteczka idealne!
Usuńcieszę się, że wyszły i smakują :)