środa, 3 lutego 2016

Eskalopki w sosie beszamelowym z pomarańczą I tymiankiem

Tymianek to zioło, które odkryłam za sprawą Roberta Sowy i programu Przepis Dnia to chyba jedna z lepszych wskazówek, które udało mi się wyhaczyć podczas oglądania kulinarnych programów. Od tego czasu minęły chyba 3 lata a ja nadal uwielbiam połączenie tymianku, grzybów (pieczarek) oraz odrobiny czosnku to dla mnie połączenie idealne, które daje taki aromat, że ślina cieknie jak oszalała! ;) 
W sumie nie wiem czemu zaczęłam od krotkiej historii tymianku w mojej kuchni jeśli nie jest on gwiazdą dzisiejszego przepisu. Aby nie siać więcej trawy (Judyta pozdrawiam Cię serdecznie!) pozwolę sobie przedstawić Wam gwiazdę dzisiejszego przepisu! Eskalopki! Co prawda większość przepisów na eskalopki mówi, że robi się je z mięsa indyczego lub wołowego ja pokusiłam się o swoją wersję ze schabu wieprzowego, bo tylko taki był wtedy w moim posiadaniu. Może w tym momencie ktoś zarzuć mi, że sprofanowałam eskalopki lub moje schaboszczaki nijak nie wpisują się w eskalopkowy kanon. Trudno osoby ze zdruzgotaną przez to kulinarną psychiką muszą sobie z tym jakoś dać radę, bo ja przepis i tak dodam! ;) 
Mięso przygotowane w ten sposób, czyli bardzo cienko pokrojone - jak to przy eskalopkach bywa to chyba mój ulubiony sposób podawania mięsa. Poprzez cienkie plasterki mam pewność, że mięso nie będzie surowe. 
Dodatek sosu na bazie śmietanki, soku z pomarańczy oraz tymianku robi naprawdę wspaniałą robotę i stawia nad tym daniem przysłowiową kropkę na 'i". Co prawda mój recenzent w postaci męża danie przyjął chłodno, bo nie czuje pomarańczowych klimatów mi smakowało bardzo i polecam wypróbować tym wszystkim, którzy w kuchni lubią świeży powiew smaków wśród dobrze znanych sosów, mielonych i schabowych... ;)

Składniki:
40dag schabu (pokroić na 8 cienkich plasterków)
mąka krupczatka do obtoczenia mięsa
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Mięso posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące smażyć na rozgrzanym oleju i maśle do uzyskania złotego koloru, Mięso odsączyć z tłuszczu przełożyć do naczynia żaroodporanego.

Beszamel:
0,5l mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
100ml śmietanki 30%
gałka muszkatołowa, sól i biały pieprz do smaku

Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę lekko przesmażyć aż stanie się lśniąca. Powoli dolewać mleko, stale mieszając. Na koniec dodać sól, gałkę i pieprz do smaku oraz przygotowany sos pomarańczowy.

Sos pomarańczowy:
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka cukru
2 gałązki świeżego tymianku
1 łyżka masła
1 łyżka wódki

1 łyżkę masła rozpuścić na patelni wrzucić skórkę otartą z pomarańczy, sok oraz cukier. Chwilę karmelizować dodać wódkę i tymianek. Przez minutę potrzymać na ogniu, zdjąć z ognia i dodać do gorącego beszamelu wymieszać.

Gotowym sosem zalać mięso. Wstawić do pieca na 30-35minut.

Źródło: http://kuchniaagaty.pl/przepisy/eskalopki-z-indyka

4 komentarze:

  1. w którym momencie? Na sam koniec? Chcę przygotować to danie dlatego dopytuję co by nie zepsuć niczego

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly