poniedziałek, 8 lutego 2016

Ciasteczka jabłkowo-owsiane z bakaliami

Fit poniedziałki na moim blogu motywują mnie do wyszukiwania fit przepisów, bo jak wiecie u mnie musi być równowaga jak jednego dnia jestem fit tak drugiego jak nie zjem czekolady to jestem chora ;) Ciastka, które dzisiaj Wam polecam to połączenie moich dwóch natur tej zdrowej, która budzi się w każdy poniedziałek i tej łasuchowej, która panoszy się w moim życiu przez resztę tygodnia z naciskiem na weekend :) Te zdrowe ciasteczka mimo, że są zdrowe to są mega pyszne!! Aż sama się zdziwiłam, że takie pyszności mi wyszły!

Przepis zainspirowany przepisem z Kuchni Lidla jednak tam ciastka są w mocno okrojone wersji same jabłka i owsianka u mnie by nie przeszły więc podrasowałam je innymi dodatkami... ;)


Składniki: (na ok.15 ciasteczek)
50g płatków owsianych
50g płatków owsianych zmielonych na mąkę
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka żurawiny
6 kostek gorzkiej czekolady
1 łyżka rozgniecionych orzechów laskowych
2 średniej wielkości jabłka (raczej z tych mniej soczystych)

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajko, mąkę, płatki, proszek do pieczenia oraz pozostałe składniki. Całość wymieszać. Układać łyżką porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach ok.20-30min.
Ciastka są wilgotne i nie należą do kruchych herbatników mimo to są przepyszne a ich dodatkową zaletą jest to, że zjesz dwa i więcej nie da rady, bo są do tego bardzo sycące :)



3 komentarze:

  1. nie ma to jak domowe ciasteczka owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły bardzo smaczne :) i dodatkowo zrobienie ich zajmuje mało czasu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlatego to ciasteczka idealne!
      cieszę się, że wyszły i smakują :)

      Usuń

Printfriendly