2 spore filety z kurczaka
1/2 słoiczka suszonych pomidorów
1/2 słoiczka czarnych oliwek
1/2 opak. mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka serka śmietankowego
sol, pieprz do smaku
6 plasterków żółtego sera (lub mozzarelli)
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
4 łyżki zalewy z pomidorów
1 łyżeczka soli czosnkowej
1 łyżeczka ziół greckich (można pominąć)
Filety podzielić na 6 kawałków (każdy na 3 części)
Lekko rozbić.
Z zalewy i przypraw zrobić marynatę, zanurzyć w niej kurczaka. Wyłożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego.
Szpinak rozmrozić na patelni. Gdy odparuje z niego woda, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wystudzić, połączyć z łyżką serka
Przestudzony szpinak wyłożyć na kurczaka.
Pomidory pokroić w paski, oliwki w plasterki.
Na każdym kawałku ułożyć po kilka pasków pomidorów i oliwek.
Cebule pokroić w niezbyt cienkie krążki, rozwarstwić tak aby powstały kółka. Poukładać na kurczaku po 3-4 krążki.
Przykryć plastrem żółtego sera.
Piec pod przykryciem ok.30min. po tym czasie zdjąć przykrycie ( u mnie folia aluminiowa) i podpiec jeszcze 10min.
Podawać z ziemniakami i surówka z pora i marchewki
Powiększyłam sobie zdjęcie i zjadłam go oczami. Tez uwielbiamy szpinak i w sumie nie wiem, dlaczego jeszcze nie wsadziłam go na kurczaka :-)
OdpowiedzUsuń