piątek, 23 stycznia 2015

Greckie pizzetki

Ot mój wymysł i kolejna wariacja z ciastem francuskim w roli głównej! ;) Po raz kolejny wymyślone pod wpływem chwili gdy goście byli już na progu a ja jako przykładna żona i Pani domu chciałam pokazać się z jak najlepszej strony. Greckie pizzetki z francuską nutą z racji bazy z ciasta francuskiego okazały się strzałem w dziesiątkę, posmakowały i przypadły do gustu wszystkim stołownikom. Polecam wszystkim zabieganym paniom domu, które chciałyby zabłysnąć wśród gości ale albo nie mają na to czasu albo są nowicjuszkami w tej materii i poszukują prostych łopatologicznych przepisów na imprezę ze znajomymi lub popołudniową przekąskę w gronie rodzinnym :)

Składniki:
1 opak. ciasta francuskiego
1/2 słoika czarnych oliwek
5-6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
1 kostka sera typu feta
1 średniej wielkości cebula czerwona
ketchup do posmarowania pizzetek
żółty ser (można pominąć)
zioła, pieprz,

Ciasto pokroić w równe kwadraty ok. 5cmx5cm, posmarować cienką warstwą ketchupu.
Cebulę pokroić w cienkie piórka, fetę w kostkę, oliwki w plasterki, pomidory w cienkie paseczki.
Ciasto posypać cebulą, fetą, pomidorami i oliwkami.
Oprószyć ziołami i pieprzem. Dla fanów sera, posypać startym żółtym serem.
Podawać z sosem tzatziki.

1 komentarz:

  1. Ty się nie pokazuj tak często w roli młodej Gesslerki, bo już z kuchni nie wyjdziesz ;-D

    OdpowiedzUsuń