Ciasto znalazłam w jednej z gazetek Przyślij Przepis, do których mam słabość i mimo, że większość przepisów tam publikowanych można znaleźć w sieci to jakoś lubię sobie poprzeglądać je w formie papierowej a i czasem trafi się wśród tych znanych jakaś perełka, która przykuje moją uwagę na tyle aby go wypróbować. Ciasto przygotowane w ten sposób jest pyszne, wilgotne i nie jest słodkie więc przypadnie do gustu wszystkim, którzy za tzw. "słoduchami" nie przepadają. Warto też wspomnieć, że ciasto jest z tych co to nie rujnują naszego domowego budżetu a smakują wspaniale i pozwolą ugościć niejednego łasucha! :))
Składniki:
3 jabłka
6 jajek
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do piecz.
3 łyżki kakao
cynamon
1 kostka margaryny
Umyte i obrane jabłka pokroić w średniej wielkości kostkę.
Margarynę roztopić i przestudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Do utartych żółtek stopniowo łyżka po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz roztopioną margarynę.
Białka ubić na sztywno i dodać do utartego ciasta, ostrożnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Blachę o wym. 20cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciemne ciasto. Posypać jabłkami, jabłka oprószyć cynamonem wylać jasne ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika. Piec ok. 50min. Jeszcze ciepło ciasto oprószyć cukrem pudrem.
zapisuję super pomysł na szarlotke
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, polecam inne przepisy na pyszne szarlotki na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda na cudownie mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńWitam.jaki rodzaj maki -tortowa czy pszenna?
OdpowiedzUsuńPszenna tortowa pszenna orkiszowa z tych dwóch wyjdzie na pewno
UsuńPszenna tortowa pszenna orkiszowa z tych dwóch wyjdzie na pewno
UsuńWłaśnie robię... narobiliście mi smaka
OdpowiedzUsuń