Rabarbar pierwszy "owoc" darów wiosny, tak bardzo wyczekiwany przez
wszystkich spragnionych wiosny na talerzu. Moja przygoda z rabarbarem
sięga wczesnego dzieciństwa, kiedy to wcinałam rabarbar rosnący u nas w
ogródku tak, jak chyba każde dziecko czyli z cukrem! Może to i zdrowe
nie było, bo nie dość, że cukier to jeszcze szczawiany itd. ale kto się
tym wtedy przejmował było pyszne! Ba! Nadal jest i gdy tylko chcę poczuć
się znów jak mała dziewczynka sięgam po rabarbar cukier na spodku i
zajadam z głową pełna wspomnień. Poza jedzeniem rabarbaru w czystej
postaci pamiętam też liczne ciasta, naleśniki i oczywiście najlepszy na
świecie kompot! Do ciasta z rabarbarem i budyniem przymierzałam, się od
tamtego roku niestety z moim opieszalstwem dopadła mnie jesień i z
ciasta z rabarbarem i budyniem wyszło wielkie nic. Na szczęście
doczekałam sie kolejnej wiosny w swoim życiu tak więc napotykając na swojej
zakupowej drodze rabarbar zaniechaną próbą z zeszłego roku postanowiłam
czym prędzej wskrzesić tak oto na weekendzie wraz z domownikami
cieszyliśmy się rozpływającym w ustach plackiem z rabarbarem, który za
sprawą budyniu staje się wspaniale lekką wiosenna śmietankowo-kwaskowatą ucztą podniebienia! Dla wszystkich sceptyków
rabarbarowego szaleństwa polecam przepis wypróbować z jabłkami
(pierwotny przepis właśnie jest z jabłkami) ale dla wszystkich
spragnionych wiosennych ciast polecam wypróbować wersję z rabarbarem!
Składniki: (na dużą blachę 34cmx26cm)
1 kostka margaryny
4szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 cukier wanilinowy
50-60dag rabarbaru
3 łyżki cukru do zasypania rabarbaru
1l mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (opak. 40g)
4 łyżki cukru
3łyżeczki cukru i 1 łyżeczka cynamonu
Margarynę
posiekać wraz z mąką, dodać jajka cukier, proszek do piecz. wyrobić na
gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę, zasypać cukrem odstawić do momentu aż puści sok.
Budyń ugotować wg przepisu na opak.
Ciasto podzielić na 2części. 1 ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, nakłuć patyczkiem.
Na ciasto wysypać odcedzony i osuszony z soku rabarbar.
Rabarbar zalać gorącym budyniem. Posypać drugą częścią ciasta (pokruszoną). Ciasto posypać cukrem z cynamonem.
Piec w 180stopniach ok.50min.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńJa kiedyś nie lubiłam rabarbaru, pamiętam jak był kompot z rabarbaru nigdy go nie piłam, ale teraz mi się zmieniło. Polubiłam rabarbar.
OdpowiedzUsuńA to ciasto musi być pyszne :)