Przyznam szczerze, że przetwory robię od niedawna a tą sałatkę robiłam pierwszy raz niemniej jednak jej smak znam na wylot i chyba nigdy mi się nie znudzi. Przepis pochodzi od Anety – tej od przepysznej karpatki (klik). Moja Ela robiła ją wielokrotnie i za każdym razem wychodziła genialna. Moim ulubionem zestawem w towarzystwie tej surówki były kopytka z cebulką i skwareczkami mniam! Smak moich studiów! Ach co ja się będę rozpisywać ta sałatka jest genialna I każdy powinien mieć ją w swojej spiżarce! Mmmm...
Składniki: (na 16słoików 300ml)
1kg kapusty
1kg ogórków gruntowych
1 kg winnych jabłek
1kg cebuli
1 kg papryki czerwonej I żółtej (1kg całościowo czyli trochę tej trochę tej)
1kg marchwi
Zalewa:
Zalewa:
1szkl. octu,
1szkl. cukru,
1szkl. oleju
sól,
4 ząbki czosnku
Marchew I jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę poszatkować. Paprykę I cebulę pokroić w cienkie piórka. Ogórki poszatkować na plasterki.
Składniki zalewy połączyć ze sobą, wymieszać z warzywami odstawić na 2h. Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoików. Zakręcić. Pasteryzować ok.15min od momentu zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz