poniedziałek, 9 listopada 2015

Surówka Czechoław - surówka z czerwonej kapusty

Pamiętacie wpisy na temat Colesława i jego młodszego brata Lechosława?? W międzyczasie powstał również trzeci wspaniały - Czechosław. Pyszny, niebanalny, prosty i na czasie! Chyba więcej reklamować go nie trzeba? Uwielbiam surówki z czerwonej kapusty a mimo wszystko robię je dość rzadko chyba z powodu dłuższej zabawy z jej obróbką. Mimo wszystko polecam wypróbowanie Czechosława, bo jest wart uwagi a kapusta teraz na czasie więc warto skorzystać.

Składniki:
1/3główki czerwonej kapusty
2 marchewki
1 jabłko
1 mała cebula
1 łyżeczka soku z cytryny
1 czubata łyżeczka chrzanu
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka suszonego koperku
sól, pieprz do smaku

Kapustę drobno poszatkować przelać wrzątkiem. Odcedzić.
Marchew i jabłko zetrzeć na grubych oczkach, dodać do kapusty. Cebulę drobno posiekać dodać do reszty składników.
Warzywa połączyć z sokiem z cytryny, chrzanem i majonezem. Doprawić do smaku koperkiem, pieprzem i solą. Odstawić do przegryzienia się składników.

2 komentarze:

  1. pycha! zabieram przepis, bo bardzo lubię czerwoną kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że przepis przypadł do gustu :) czekam na wrażenia po przygotowaniu :)

      Usuń