Składniki:
500g śliwek zalać 1szkl. wódki (najlepiej na noc)
Ciemny biszkopt z 6 jaj (przepis klik)
Krem budyniowy waniliowy:
2szkl. zimnego mleka
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. cukru
1 kostka margaryny
Przygotowanie:
1szkl. mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym.
W drugiej szklance mleka rozmieszać obie mąki tak aby powstała zawiesina. Zawiesinę wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając doprowadzić masę do zgęstnienia (ma mieć konsystencję budyniu). Ostudzić.
Margarynę utrzeć na puch, sukcesywnie łyżka po łyżce dodawać masę budyniową aż powstanie gładka masa.
Biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Pierwszy blat nasączyć alkoholem pozostałym po śliwkach. Na biszkpt rozsmarować masę budyniową. Przykryć drugim plackiem. Na wierz ułożyć odsączone z nadmiaru alkoholu śliwki. Całość polać rozpuszczoną białą i ciemną czekoladą.
Krem budyniowy waniliowy:
2szkl. zimnego mleka
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. cukru
1 kostka margaryny
Przygotowanie:
1szkl. mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym.
W drugiej szklance mleka rozmieszać obie mąki tak aby powstała zawiesina. Zawiesinę wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając doprowadzić masę do zgęstnienia (ma mieć konsystencję budyniu). Ostudzić.
Margarynę utrzeć na puch, sukcesywnie łyżka po łyżce dodawać masę budyniową aż powstanie gładka masa.
Biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Pierwszy blat nasączyć alkoholem pozostałym po śliwkach. Na biszkpt rozsmarować masę budyniową. Przykryć drugim plackiem. Na wierz ułożyć odsączone z nadmiaru alkoholu śliwki. Całość polać rozpuszczoną białą i ciemną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz