sobotnich kucharzeń ;) Generalnie ameryki pewnie w ten sposób nie odkryłam jednak marynata, którą zrobiłam do moich polędwiczek z kurczaka wyszła tak dobra a mięso za jej sprawą wyszło w późniejszym czasie tak soczyste, kruche i aromatyczne, że grzechem było by się z Wami tym przepisem nie podzielić. Przepis jeszcze z jednego powodu jest genialny - te nuggetsy to minium włożonej pracy a maksium smaku! Nie ma tutaj mowy ani o rozbijaniu jajek ani o maczaniu w panierce już o pilnowaniu patelni nie wspominając. W sumie te nuggetsy robią się prawie same :) Same też znikają w oka mgnieniu... ;))
Składniki: (na porcję dla 4 osób)
1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka sosu ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka majonezu
1 łyżka ketchupu
1/2 opakowania płatków Corn Flakes (ok.200g)
Pierś umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.
Składniki marynaty wymieszać wlać do kurczaka, starannie wymieszać tak aby marynata oblepiła każdy kawałek kurczaka. Odstawić na 2-3h do lodówki (najlepiej na noc).
Płatki kukurydziane zemleć w blenderze lub rozgnieść za pomocą tłuczka lub wałka na drobne kawałeczki.
Fileciki wyjmować z marynaty, maczać w płatkach i układać na blaszce wyłożonej papierem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez ok.25minut.
W czasie gdy nuggetsy się pieką można zrobić sos:
1 opakowanie serka Łaciatego chili (200g)
200g jogurtu naturalnego
sól, pieprz, cukier do smaku
Całość wymieszać na gładki sos. Podawać do nuggetsów.
Bardzo podoba mi się twoje podejście, dziecino: ja też uważam, że to SAMO ZDROWIE!
OdpowiedzUsuń