Sałatka idealnie nadaje się do dań z grilla, pieczonej kiełbaski, soczystej karkówki lub pieczonego boczku. Można ją również wcinać zupełnie solo ;)
Składniki:
1kg młodych ziemniaków
1 pęczek koperku
4-6 ogórków małosolnych lub kiszonych
1 puszka czerwonej fasolki
1 łyżka musztardy
1 szklanka majonezu
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
3-4 ząbki czosnku
sól i świeżo mielony pieprz
woda z ogórków do smaku (ok. 2łyżki)
Ziemniaki wyszorować ugotować w mundurkach z odrobiną soli.
Obrać i pokroić w dość grubą kostkę (ok 2cmx2cm)
Koperek posiekać dodać do ziemniaków.
Ogórki pokroić w drobną kostkę, odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do ziemniaków.
Fasolkę przepłukać, dodać do ziemniaków.
śmietanę, majonez, musztardę i czosnek wymieszać, wlać do sałatki. Doprawić pieprzem, solą i wodą z ogórków (z wodą uważać, żeby za bardzo nie rozwodnić sałatki).
Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wtedy smakuje najlepiej.
Obrać i pokroić w dość grubą kostkę (ok 2cmx2cm)
Koperek posiekać dodać do ziemniaków.
Ogórki pokroić w drobną kostkę, odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do ziemniaków.
Fasolkę przepłukać, dodać do ziemniaków.
śmietanę, majonez, musztardę i czosnek wymieszać, wlać do sałatki. Doprawić pieprzem, solą i wodą z ogórków (z wodą uważać, żeby za bardzo nie rozwodnić sałatki).
Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wtedy smakuje najlepiej.
pyszne połączenie składników :)
OdpowiedzUsuńprosto i pysznie :) koniecznie wypróbuj :)
UsuńMusi być pyszna, smacznie już wygląda.
OdpowiedzUsuńSpróbuję na pewno ten pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak zrobisz :)
UsuńTreściwa, z kwasem i dużo czosnku. Jak przyjedziesz na Wilkówkę, to możesz mieć miskę tej sałatki pod pachą :-D
OdpowiedzUsuń