Przepis na obiad z woreczka na blogu już się pojawił, dzisiaj natomiast jego młodszy brat - obiad z woreczka z warzywami na patelnię, który okazał się bardzo smaczny i jeszcze szybszy w przygotowaniu niż jego poprzednik! Dla mnie taki obiad to obiad marzenie zwłaszcza w niedzielę, gdy chcemy zjeść coś 'niedzielnego' niemniej jednak nie chcemy całej niedzieli
spędzić w kuchni. Ja w swojej wersji z powodu chęci wykorzystania zapasów lodówkowych dodałam moją golonkę ze słoika (Klik ) jednak posiadanie takiej golonki nie jest konieczne wystarczy nam w zupełności pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i solidnie przyprawiona aby potrafiła się wybić ponad warzywa, z którymi będzie się piec ;)
Składniki:
1 opakowanie warzyw na patelnię (bez ziemniaków)
30 dag pieczarek
2 duże cebule
500-600g piersi z kurczaka
sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka, warzywa prowansalskie
Pieczarki obrać i umyć, pokroić na ćwiartki, cebulę obrać i pokroić w sporą kostkę.
Do miski wsypać zamrożone warzywa na patelnię, dodać pieczarki, cebulę i zamarynowanego kurczaka (ew. przyprawionego - zamarynowany będzie smaczniejszy). Całość wymieszać, przełożyć do woreczka, końce worka szczelnie zawiązać, całość ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 40-50minut).
Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.
pewnie, ja tez się czasami posiłkuję mrożonkami. Tylko że zawsze wybieram te z ziemniakami, coby było treściwsze :-)
OdpowiedzUsuń