poniedziałek, 13 marca 2017

Lody szpinakowo-bananowe z karmelizowanymi malinami

Pozostajemy w lodowych klimatach po bezmlecznych bananowych przyszedł czas na mleczne ze szpinakiem i bananem - niemniej smaczne! Obłędnie puszyste, wesoło-wiosennie zielone a do tego ekstra orzeźwiające! Po prostu idealne! Smak tych lodów bardzo mnie zaskoczył! Są po prostu genialne! Za sprawą banana i odrobiny miodu z przepisu został wykluczony cukier co sprawia, że mimo obecności śmietanki i serka mascarpone lody pozostają choć trochę FIT ;) Jeśli tęsknicie już za smakiem lata polecam w przedwiośniu zrobić sobie taki deser natychmiastowa poprawa humoru gwarantowana! :)

Składniki (na 2 solidne porcje lodów)
165 ml śmietanki kremówki 30%
125g serka mascarpone
2 łyżki rozmrożonego i odciśniętego rozdrobnionego szpinaku HORTEX
1 duży banan
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka miodu lub innego słodzidła


Banana pokroić na kawałki wrzucić do blendera, dodać pozostałe składniki miksować na najwyższych obrotach przez 30 sekund po czym zmniejszyć obroty na średnie i miksować do momentu aż powstanie gęsta masa. Całość przełożyć do płaskiego plastikowego naczynia, wstawić do zamrażarki co 30 minut przemieszać masę aby nie dopuścić do powstania kryształków lodu. Czynność powtarzać aż lody będą miały pożądaną konsystencję (powinno to nastąpić po około 3-4h).

Karmelizowane maliny:
1/2 opakowania mrożonych malin HORTEX
2 łyżki cukru trzcinowego
1 kieliszek (50ml) malinówki (można zastąpić sokiem malinowym)

Na patelni rozpuścić cukier, dodać maliny i podlać malinówką. Podsmażyć do momentu aż sos malinowy zacznie gęstnieć.
  
Do pucharków nałożyć porcje lodów, polać gorącym sosem, serwować tuż po przygotowaniu.
 
Mój dzień z Hortex

4 komentarze:

  1. Wspaniały przepis. U mnie trynd na odchudzanie się małżonka jakby wytracił tempo, ale takie lody to mogłabym mu zrobić. Tylko to mieszanie... robiłam truskawkowe i wstawiłam na noc po jednorazowym zmieszaniu. Oczywiście były pełne kryształków :-( A i tak zeżarli!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby ciepła przesadnego jeszcze nie ma, ale z chęcią w domowym zaciszu zrobiłabym i zjadła takie lody. Ile w sumie potrzeba czasu na ich zrobienie? Tak ogólnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samo przygotowanie to max. 10minut później chłodzenie 3,4h więc całościowo około 4-5 godzin :)

      Usuń