środa, 8 marca 2017

Bezmleczne lody bakaliowo-orzechowe

Rozmyślając nad ciekawym przepisem z bakaliami w roli głównej w mojej głowie zrodził się pomysł, że chyba nie ma bardziej przepełnionego bakaliami jak ten na lody bakaliowe! A jeśli do tego nie mają w sobie ani grama cukru, ani tłuszczu, ani też mleka stają się lodami idealnymi!! Ten przepis to zbawienie dla wszystkich, którzy z różnych powodów muszą zrezygnować z nabiału, cukru i innych pysznych ale niekoniecznie zdrowych przysmaków. Te lody to po prostu obłęd! Kolejna petarda, która przerosła moje najśmielsze oczekiwania...Musicie ich koniecznie spróbować! Smakują obłędnie!!

Składniki (na 2 porcje)
3 małe banany
3 łyżki masła orzechowego dobrej jakości
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka rodzynek
garść dowolnych orzechów (u mnie laskowe i migdały)
1 łyżka miodu
szczypta soli

Banany pokroić w centymetrowe kawałki. Włożyć do woreczka, zamrozić (ok.4h)
Po tym czasie zamrożone banany zmiksować na gładko.
Na patelni podprażyć posiekane orzechy, dodać łyżkę miodu i szczyptę soli, lekko przesmażyć dodać do bananów.
Do bananów dodać również masło orzechowe, wymieszać do momentu aż masło ładnie połączy się z bananami, na koniec dodać pozostałe bakalie. Masę przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki na godzinę-półtorej. W międzyczasie warto skontrolować czy lody mają odpowiednia konsystencję, w razie potrzeby w trakcie mrożenia można przemieszać.
Gotowe zmrożone lody ponakładać do pucharków.

Rada: Jeśli chcemy zrobić lody czekoladowe zamiast masła orzechowego możemy dodać domowy krem czekoladowy lub 2 łyżki masła orzechowego i łyżkę ciemnego kakao

 Wszystkich zgłodniałych pysznych bakalii zapraszam do internetowego sklepu AGNEX
znajdziecie tam całe mnóstwo pysznych bakalii a  na hasło ZDROWE-BAKALIE dostaniecie rabat 5% na zakupy! Promocja trwa do 30.04. więc warto z niego skorzystać przed pieczeniem mazurków, bab i serników! :)
 
  Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly