
Składniki:
6 jajek
2 łyżki erytrolu
miąższ z 1 laski wanilii
3 czubate łyżki mąki kokosowej (można ją zrobić samemu mieląc wiórki kokosowe)
1 łyżka oleju rzepakowego
Dodatkowo
2 małe jabłka szara reneta
1 łyżka cukru kokosowego (można pominąć)
1/2 łyżeczki cynamonu
garść rodzynek wcześniej wymoczonych we wrzątku
Polewa:
5 łyżek wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka kakao
1 łyżka masła orzechowego
Jabłka obrać, pokroić w dość grube plasterki, wymieszać z 1/2 łyżeczki cynamonu i cukrem kokosowym.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić wraz z erytrolem na sztywną lecz nie za sztywną pianę. Dodać mąkę kokosową, miąższ z wanilii, żółtka i olej. Delikatnie wymieszać łyżką.
Wylać na tortownicę wcześniej natłuszczoną i wysypaną mąką kokosową (średnica 24cm lub mniej) W ciasto powtykać jabłka i rodzynki. Piec 40-45minut w temperaturze 180stopni.
Wyjąć z pieca, wystudzić.
Przygotować polewę.

Wszystkich zgłodniałych pysznych bakalii zapraszam do internetowego sklepu AGNEX
znajdziecie tam całe mnóstwo pysznych bakalii a na hasło ZDROWE-BAKALIE dostaniecie rabat 5% na zakupy! Promocja trwa do 30.04. więc warto z niego skorzystać przed pieczeniem mazurków, bab i serników! :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz