Pierogi ze szpinakiem to chyba moje ulubione niemniej jednak
zawsze mam z nimi problem, że szpinakowy farsz jest dość oklapły a co za tym idzie pierogi są raczej z tych płaskich niż pękatych co powoduje, że zjeść ich można dwa razy tyle co np. ruskich jako pomysłowa Matka Polka podczas ostatniego lepienia głowiłam się co by tu zrobić aby farszu było więcej pierwsza myśl biały ser! No ok dobra fajnie ale gdyby tak jednak chcieć zrobić coś mniej mlecznego? Od razu przypomniało mi się jak to zupełnym przypadkiem podczas miksowania kaszy jaglanej z jogurtem stwierdziłam, że po niedokladnym zblendowaniu wyszedł mi całkiem spoko jaglany serek ;) I tak oto postanowiłam mój jaglany ser biały wrzucić do szpinakowego farszu! Efekt? Pysznie, treściwie i zdrowo! Czego chcieć więcej?
zawsze mam z nimi problem, że szpinakowy farsz jest dość oklapły a co za tym idzie pierogi są raczej z tych płaskich niż pękatych co powoduje, że zjeść ich można dwa razy tyle co np. ruskich jako pomysłowa Matka Polka podczas ostatniego lepienia głowiłam się co by tu zrobić aby farszu było więcej pierwsza myśl biały ser! No ok dobra fajnie ale gdyby tak jednak chcieć zrobić coś mniej mlecznego? Od razu przypomniało mi się jak to zupełnym przypadkiem podczas miksowania kaszy jaglanej z jogurtem stwierdziłam, że po niedokladnym zblendowaniu wyszedł mi całkiem spoko jaglany serek ;) I tak oto postanowiłam mój jaglany ser biały wrzucić do szpinakowego farszu! Efekt? Pysznie, treściwie i zdrowo! Czego chcieć więcej?
Składniki: (ok.50 - 60 sztuk)
Ciasto
3-3,5 szklanki mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki gorącej wody
łyżka oleju
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką aby nie obeschło.
Farsz:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 szklanki wody
100g jogurtu naturalnego
1 opakowanie mrożonego szpianku
4 ząbki czosnku
1 kostka sera feta (można pominąć)
pieprz do smaku
Kaszę przepłukać pod gorącą wodą wrzucić do posolonego lekko wrzątku ugotować na sypko.
Przestudzoną kaszę lekko zmiksować z jogurtem.
Szpinak podsmażyć na patelni gdy odparuje z niego woda dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć chwilkę aż czosnek puści aromat, wkruszyć ser feta dokładnie wymieszać. Dodać kaszę, przyprawić pieprzem.
Ciasto rozwałkować dość cienko (ale nie za cienko! ok. 2-3mm) szklanką wykrawać kółka, kłaść porcję farszu zlepiać wrzucać na posolony wrzątek gotować do wypłynięcia. Omaścić cebulką uprażoną na złoto.
Mniam...Jestem fanką pierogów,a te pewnie są wyjątkowo pyszne��
OdpowiedzUsuńPierogi ze szpinakiem robię bardzo często, ale takiej wersji jeszcze nie jadłem.
OdpowiedzUsuńJa też nie, zawsze ser :-)
OdpowiedzUsuń