Ta wersja ze względu na brak ziemniaków wydała mi się kusząca zwłaszcza, że w domu mam teraz kluksową latorośl stąd gdy zobaczyłam przepis na leniwe u Alanatkowe BLW postanowiłam nie zwlekać i jeszcze tego samego dnia wzięłam się do pracy jedyne zmiany, które poczyniłam to dodanie wanilii oraz podzielenie składników przez pół - wychodzą wtedy dwie całkiem spore porcje dla głodnej dziatwy :) Trzyskładnikowe leniwe to zbawienie dla wszystkich głodnych kluskowych smaków, którzy nie mają całego dnia na stanie w kuchni i robienie klusek :) To również świetny patent dla wszystkich matek, które cierpią na brak pomysłów na obiad na tzw. 'szybko' gdy dziecię woła mama AM teraz, już, natychmiast! :)
Składniki:
1/2 szklanki kaszy manny
250g białego sera (najlepiej zmielonego - wtedy możemy pominąć kwestię problematycznych grudek, które niektórym dzieciom z pewnością zrujnują jedzenie ;) )
1 duże jajko
ziarenka z 1 laski wanilii (można pominąć)
mąka ziemniaczana do podsypania
Wszystkie składniki zagnieść. Odstawić do lodówki na 15minut.
Po tym czas rwać porcję ciasta, rolować na stolnicy podsypując lekko mąką ziemniaczaną.
Wrzucać na posolony wrzątek. Gotować na małym ogniu do wypłynięcie.
Podawać z roztopionym masłem, bułką tartą, sosem owocowym lub czym tam nam fantazja przyniesie do głowy :)
Ja robię leniwe z samego sera i mąki (przeważnie na słono, no chyba że z morelami). Sa wspaniałe, a robi się je w 10 minut. jeśli ser jest dobry, nie trzeba mielić, wystarczy rozgnieść w rekach :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam obiadu na kilka dni i mam :) Uwielbiam leniwe ;)
OdpowiedzUsuńTo już wiem co u mnie dziś na obiad!
OdpowiedzUsuńMega prosty przepis! Ten, który mam jest za bardzo skomplikowany i nigdy nie chce mi się za leniwe zabierać. Ale z takimi leniwymi można się polenić :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Bardzo lubię leniwe ;)
OdpowiedzUsuńCo do tych gołąbków, to weź połowę obranego mięska z makreli i dodaj sobie do połowy gołąbków. W razie gdyby Małżon coś podkwaszał, to mu zaserwujesz te tradycyjne :-) CaUski! Marzynia
OdpowiedzUsuńHej, córuś, już tęsknimy :-)
OdpowiedzUsuńStawianie pierwszych kroków jako belfer oraz kolejnych jako matka skutecznie odsunęło mnie od pichcenia na łamach bloga ;) ściskam mocno :*
UsuńCoś dla mnie <3
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńUwielbiam leniwe pod każdą postacią. Babcia robiła tak samo jak Ty ; ) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam leniwe :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre (:
OdpowiedzUsuńLeniwe zawsze są dobre
OdpowiedzUsuńAguniu, całuski od mamci w rocznicę porzucenia bloga :-D
OdpowiedzUsuńP.S. Tylko go czasem nie kasuj!
Aguniu, to ja dobrze zrozumiałam, że masz już DWÓCH BOBASKÓW!!??
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis, bo wygląda smakowicie. Dzisiaj na obiad zrobiłam mięso z tego przepisu https://najlepszewkuchni.pl/przepis/prega-wolowa-w-aromatycznym-sosie-grzybowym-2505.html i bylo bardzo smaczne - naprawdę polecam :) Mnie czasami brakuje pomysłow na obiady.
OdpowiedzUsuńZastanawiam się nad tym aby przejść od nowego miesiąca na dietę i szukam jakiegoś dobrego i sprawdzonego cateringu dietetycznego. Z tego co wiem to kilku moich znajomych korzysta z usług tej firmy https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-krakow i na prawdę sobie chwalą ich posiłki. Myślicie, że to będzie dobry wybór?
OdpowiedzUsuńuwielbiam leniwe
OdpowiedzUsuńJeśli państwo lubicie gotować to bardzo zapraszam was na stronę internetową https://conaobiad.com.pl . Nawet moja przyjaciółka z tej strony bierze przepisy.To jest bardzo dobrze.
OdpowiedzUsuńBardzo proste i smaczne. Dzięki
OdpowiedzUsuńNajbardziej pyszne leniwe!
OdpowiedzUsuń