sobota, 18 stycznia 2014
Błyskawiczne pączki z serkiem homo w 30minut!
Karnawał w Polsce pączkami stoi toteż nareszcie przepis, który olśnił mnie jesienią doczekał się swoich 5 minut! Przepis mam od Eli tej samej co zainspirowała mnie tu i tu też ;)
Chyba nie ma takiej osoby, która nie lubiła by pączków, a tych w wersji mini w szczególności! Jest to idealny wysokokaloryczny pocieszacz, który poprawi humor nawet największemu pesymiście! Chrupiąca skórka a w środku miękkie niczym puszek ciasto. Mniam! Nie ma na świecie nic lepszego jak upiec te smakowite małe maleństwa, których kolejną zaletą poza wspaniałym smakiem jest czas ich przygotowania, robi się je po prostu w mig! Po 30min. możemy już wcinać pyszne, świeże pączusie :) Dla tych co twierdzą, że to niezdrowe, tłuste i w boki idzie to powiem Wam w tajemnicy, że akurat te pączki idą w... tak tak niżej niż głowa, wyżej niż boczki... ;)
Składniki:
25dag waniliowego serka homogenizowanego
3 jajka
1,5szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
tłuszcz do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Do garnka z grubym dnem wlać 3-4cm oleju, podgrzewać na małym ogniu.
Serek wymieszać z jajkami, dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i ocet. Wymieszać wszystko na gładką masę.
Na rozgrzany olej kłaść małą łyżeczką porcje ciasta i smażyć na złoty kolor.
Gorące pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać/ oprószyć ;) obficie cukrem pudrem.
Zajadać dużo i łapczywie! :)
Wyglądają bardzo apetycznie, a ja uwielbiam pączki na bazie serka :)
OdpowiedzUsuńJesteś mistrzynią szybkiej kuchni :-D
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć z ust wysoko wykwalifikowanej kucharki z długoletnim doświadczeniem! :D
UsuńRzeczywiście bardzo szybkie i smaczne :-)
OdpowiedzUsuńZ podanych składników wyszło mi około 45 małych pączusiów.
Łasuchom polecam dodać 1-2 łyżeczki cukru waniliowego - to im nada bardziej wyrazisty słodki smak, mniam :-)
Dobry pomysł z tym cukrem jednak do ciasta polecam dodać esencję bo cukier spowoduje że pączki zaczną się przypalać ;) a jeśli chodzi o oprószanie to wtedy cukier waniliowy jak najbardziej :)
Usuń