Ten przepis to spuścizna mojego lenistwa, bo inaczej tego nazwać nie można. Sałatka powstała gdy sesja i pisanie pracy były w moim życiu na pierwszym miejscu a kucharzenie było traktowane po macoszemu niemniej jednak z tego mało ambitnego stosunku do gotowania powstała pyszna sałatka, w której rolę główną gra cukinia, tak wdzięczna, pyszna i ogólnodostępna w tym sezonie. Bez bicia mogę się przyznać, że jestem ogromną fanką tego warzywa od poprzedniego roku i jem je na potęgę i to nie tylko w formie leczo, za którym akurat nie przepadam ;)
Składniki:
1 młoda średniej wielkości cukinia
1/2 kostki sera typu feta
2 łyżki prażonego słonecznika
Sos sałatkowy grecki
Marynata:
3 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oregano
Cukinię umyć, pokroić w plasterki grubości ok. 1cm (ja z niewiedzy lub też zaćmienia naukowego nie wpadłam na to, że cukinia mi się skurczy i plasterki będą dość marne).
W miseczce wymieszać olej, czosnek przeciśnięty przez praskę i oregano. Wymieszać cukinię w marynacie, odstawić na 1h do lodówki - ja odstawiłam na pół dnia, bo z rana wpadłam na pomysł przygotowywania obiadu na "potem". Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową, ułożyć cukinię, posolić. Podpiec z obu stron.
Ułożyć na talerzu posypać serem pokrojonym w kostkę (ja swój pokruszyłam), posypać uprażonym słonecznikiem. Polać sosem. Zajadać.
Ps. W mojej wersji jest na wierzchu pierś z kurczaka, która po przemyśleniu i posmakowaniu całości stwierdzam, że jest zbędna stąd brak jej w przepisie powyżej.
czwartek, 26 czerwca 2014
poniedziałek, 23 czerwca 2014
Warzywny omlet pomidorowy (Mięso)
Dziś wyczarowałam propozycję obiadową, która nawet mnie samą powaliła na łopatki! Było pysznie, lekko i wydaje mi się, że do tego wszystkiego zdrowo. Czyli tak jak na Fit Poniedziałek przystało! :) Omlet wyszedł genialny po prostu niebo w gębie stąd moje pospieszne dzielenie się z Wami przepisem na ten ekspresowy a do tego przepyszny obiad w 30min. Muszę nadmienić, że smak suszonych pomidorów robi w tym daniu całą robotę i przyznam się szczerze jest to pierwsze danie, w którym właśnie suszone pomidory przypadły do gustu moim kubkom smakowym. Dlatego też przepis polecam również tym, którzy z suszonymi pomidorami nie nawiązali jeszcze nici kulinarnej przyjaźni.
Składniki: (na 1 porcję)
2 spore pieczarki
1/4 strąka czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
2-3 suszone pomidory w oleju
1/4 małej cukinii
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego PUDLISZKI
2 średniej wielkości jaja2 płaskie łyżki mąki pszennej
5 dag kiełbasy zwyczajnej
3 łyżki mleka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Wymyte i obrane pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Do zarumienionych pieczarek dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, paprykę, cebulę i cukinię. Całość smażyć ok.5min. Dodać koncentrat, wymieszać. Rozłożyć równomiernie na patelni. (24śr.)
W misce rozbić jajka, lekko ubić wlać mleko stale ubijając, dodać przesianą mąkę, posolić, delikatnie wymieszać.
Na patelnię wlać masę jajeczną. Skręcić gaz. Patelnię przykryć pokrywką. Gdy wierzchnia warstwa będzie już ścięta. Zdjąć pokrywkę, a następnie patelnię przykryć talerzem po czym przewrócić patelnię do góry nogami tak aby omlet znalazł się na talerzu.
Podawać z sosem czosnkowym lub solo.
Stwierdzam z czystym sumieniem, że omlet w wersji wegetariańskiej będzie smakował równie dobrze, więc polecam również wszelkim jaroszom! :)
Składniki: (na 1 porcję)
2 spore pieczarki
1/4 strąka czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
2-3 suszone pomidory w oleju
1/4 małej cukinii
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego PUDLISZKI
2 średniej wielkości jaja2 płaskie łyżki mąki pszennej
5 dag kiełbasy zwyczajnej
3 łyżki mleka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Wymyte i obrane pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Do zarumienionych pieczarek dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, paprykę, cebulę i cukinię. Całość smażyć ok.5min. Dodać koncentrat, wymieszać. Rozłożyć równomiernie na patelni. (24śr.)
W misce rozbić jajka, lekko ubić wlać mleko stale ubijając, dodać przesianą mąkę, posolić, delikatnie wymieszać.
Na patelnię wlać masę jajeczną. Skręcić gaz. Patelnię przykryć pokrywką. Gdy wierzchnia warstwa będzie już ścięta. Zdjąć pokrywkę, a następnie patelnię przykryć talerzem po czym przewrócić patelnię do góry nogami tak aby omlet znalazł się na talerzu.
Podawać z sosem czosnkowym lub solo.
Stwierdzam z czystym sumieniem, że omlet w wersji wegetariańskiej będzie smakował równie dobrze, więc polecam również wszelkim jaroszom! :)
Kultowe Polonezy - pyszne kotlety ze schabu (Danie główne - Mięso)
Te kotlety to hit imprez wszelakich lat '90 przynajmniej w moim regionie ;) Dla tych, którzy kotletów tych nie znają radzę szybko skorzystać z przepisu i nadrobić "smakowe" zaległości, bo kotlety są jak najbardziej warte uwagi i zachodu - bo niestety ale trochę czasu trzeba na ich przygotowanie poświęcić. Mimo wszystko polecam po stokroć. Historia przepisu pewnie w każdym domu jest inna moja jest taka, że ja osobiście w domu Polonezów nie pamiętam aczkolwiek Ela, której koleżanki Marty mama czarowała tymi kotletami niejednego gościa już tak :) Dlatego też dzięki niej smak polonezów nie jest mi obcy.
Składniki:
40 dag schabu lub polędwicy
30 dag pieczarek
łyżka koncentratu pomidorowego PUDLISZKI
3 cebule
łyżka musztardy
mąka
papryka
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, przyprawić solą pieprzem i papryką.
Mięso pokroić na plastry i bardzo cienko rozbić. Na mięsie układać wałeczki z nadzieniem. Każdy plaster zwinąć w rulon kształtem przypominający wrzeciono i spiąć wykałaczką.
Panierować w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Pycha! :)
Składniki:
40 dag schabu lub polędwicy
30 dag pieczarek
łyżka koncentratu pomidorowego PUDLISZKI
3 cebule
łyżka musztardy
mąka
papryka
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, przyprawić solą pieprzem i papryką.
Mięso pokroić na plastry i bardzo cienko rozbić. Na mięsie układać wałeczki z nadzieniem. Każdy plaster zwinąć w rulon kształtem przypominający wrzeciono i spiąć wykałaczką.
Panierować w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Pycha! :)
poniedziałek, 16 czerwca 2014
Ekspresowe udka po cygańsku (Kurczak)
Kurczak, temat dość kontrowersyjny w mojej kuchni jak z filetów z piersi kurczaka korzystam dość często to inne jego części są traktowane przeze mnie raczej po macoszemu. Moja niechęć do udek, skrzydełek itp. wynika ze względu na to, że nie przepadam za zapachem kurzego mięsa i za każdym razem muszę się sporo natrudzić, żeby zabić zapach kury w każdym daniu, w którym rolę główną grają udka ;) Tym razem, gdy znalazłam przepis, który publikuję poniżej stwierdziłam: tak! to jest to! to może być dobre mimo, że to kurczak! :) Ciekawy słodko-kwaśny sos skusił mnie od razu, ponieważ kurczak w sosie już bardziej do mnie przemawia a to za sprawą genialnego przepisu od mojej Siostry na Udka z kurczaka w sosie pieczarkowo-pomidorowym a, że pomidorowe smaki nie są mi obce i często po nie sięgam, postanowiłam go zrobić na niedzielny obiad. Wyszło pysznie i na pewno do niego jeszcze wrócę, bo jest wart uwagi i jak usłyszałam podczas obiadu, że: "obiad jak w restauracji" to chyba jednak rzeczywiście przypadło stołownikom do gustu. Kurczak przyrządzony w ten sposób jest przepyszny, delikatny, soczysty, mięciutki i o ciekawym smaku. Myślę, że więcej słów w tym temacie nie trzeba, polecam wypróbować każdemu, który z kurczakiem spotyka się sporadycznie, bo w tej wersji z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
5-6 udek (lub 10-12 podudzi, czyli tzw. pałek -> osobiście bardziej je lubię)
sól, słodka i ostra papryka
1/4 kostki masła
Sos:
2 duże cebule
10-12 suszonych śliwek
3/4 szkl. wody
1/2 szkl. ketchupu pikantnego PUDLISZKI
1/2 szkl. koncentratu pomidorowego PUDLISZKI
1/2 szkl. powideł śliwkowych
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
3 płaskie łyżeczki cukru
sól
Udka umyć, osuszyć, zdjąć skórę. Natrzeć solą, paprykami, odstawić na 15min. Podsmażyć na patelni na połowie masła. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni, dodać drugą połowę masła, podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojone w paseczki śliwki. Gdy cebula się zeszkli dodać wodę, ketchup, koncentrat, powidła, kwasek, cukier i odrobinę soli. Gotowym sosem zalać skrzydełka, wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 60-75 min.
Podawać z ziemniakami i surówką marchewki.
Ps. Zapraszam na blog słodkiej czarownicy, która czaruje swoimi wypiekami i pomysłami na skandalicznie pyszne desery w Zaczarowanym Piekarniku :)
Składniki:
5-6 udek (lub 10-12 podudzi, czyli tzw. pałek -> osobiście bardziej je lubię)
sól, słodka i ostra papryka
1/4 kostki masła
Sos:
2 duże cebule
10-12 suszonych śliwek
3/4 szkl. wody
1/2 szkl. ketchupu pikantnego PUDLISZKI
1/2 szkl. koncentratu pomidorowego PUDLISZKI
1/2 szkl. powideł śliwkowych
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
3 płaskie łyżeczki cukru
sól
Udka umyć, osuszyć, zdjąć skórę. Natrzeć solą, paprykami, odstawić na 15min. Podsmażyć na patelni na połowie masła. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni, dodać drugą połowę masła, podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojone w paseczki śliwki. Gdy cebula się zeszkli dodać wodę, ketchup, koncentrat, powidła, kwasek, cukier i odrobinę soli. Gotowym sosem zalać skrzydełka, wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 60-75 min.
Podawać z ziemniakami i surówką marchewki.
Ps. Zapraszam na blog słodkiej czarownicy, która czaruje swoimi wypiekami i pomysłami na skandalicznie pyszne desery w Zaczarowanym Piekarniku :)
piątek, 13 czerwca 2014
Makaronowa zapiekanka z cukinią i pomidorową kiełbaską (Danie główne, mięso))
Nie od dziś wiadomo, że moja kuchnia zapiekankami stoi ;) przepis na tą stworzyłam pod wpływem chwili gdy w sklepie okazało się, że nie ma pieczarek, które w pierwotnej wersji były niezbędne do mojego pomysłu na obiad. Z racji tego, że jestem kulinarnym Dobromirem postanowiłam ruszyć szarymi komórkami i znaleźć jakąś miłą dla podniebienia alternatywę i padło na cukinię! ;) Zapiekanka wyszła pyszna, inna niż wszystkie do tej pory, które gościły na moim stole, polecam wszystkim cukiniożercom jak i tym, którzy do tego warzywa mają mieszane uczucia. Dodatek przecieru pomidorowego do podsmażonej kiełbasy sprawia, że nabiera ona ciekawego smaku, który w połączeniu z delikatną cukinią tworzy duet idealny.
Składniki:
500g makaronu (falbanki, świderki)
2 cukinie (ok. 500-700g)
1 laska kiełbasy zwyczajnej
1 łyżka koncentratu pomidorowego PUDLISZKI
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
10dag żółtego sera
Sos:
2 łyżki masła
2łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól, biały pieprz i gałka muszkatałowa do smaku
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w półplasterki, podsmażyć na rumiano, pod koniec smażenia dodać koncentrat chwilę podsmażać, dodać odrobinę cukru, pieprzu i słodkiej papryki, zdjąć z ognia.
Cukinię pokroić w średniej wielkości kostkę, podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać posiekany czosnek, chwilę przesmażyć, zdjąć z ognia. (Cukinię podsmażyć bardzo krótko, aby nadal była chrupka, jednakże bez smaku surowizny).
Przygotować sos:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, zrobić zasmażkę (ale tylko taka aby mąka się błyszczała), stopniowo wlewać mleko stale mieszając, gdy sos uzyska pożądaną gęstość (gęstej śmietany) doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć 1/2 makaronu.Posmarować 1/2 sosu, posypać 1/2 sera, wyłożyć cukinię. Na cukinię wyłożyć resztę makaronu, posmarować pozostałym sosem, wyłożyć kiełbasę, posypać żółtym serem.
Zapiekać 30-40min. w nagrzanym do 180stopni piekarniku.
Pycha! :)
Składniki:
500g makaronu (falbanki, świderki)
2 cukinie (ok. 500-700g)
1 laska kiełbasy zwyczajnej
1 łyżka koncentratu pomidorowego PUDLISZKI
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
10dag żółtego sera
Sos:
2 łyżki masła
2łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól, biały pieprz i gałka muszkatałowa do smaku
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w półplasterki, podsmażyć na rumiano, pod koniec smażenia dodać koncentrat chwilę podsmażać, dodać odrobinę cukru, pieprzu i słodkiej papryki, zdjąć z ognia.
Cukinię pokroić w średniej wielkości kostkę, podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać posiekany czosnek, chwilę przesmażyć, zdjąć z ognia. (Cukinię podsmażyć bardzo krótko, aby nadal była chrupka, jednakże bez smaku surowizny).
Przygotować sos:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, zrobić zasmażkę (ale tylko taka aby mąka się błyszczała), stopniowo wlewać mleko stale mieszając, gdy sos uzyska pożądaną gęstość (gęstej śmietany) doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć 1/2 makaronu.Posmarować 1/2 sosu, posypać 1/2 sera, wyłożyć cukinię. Na cukinię wyłożyć resztę makaronu, posmarować pozostałym sosem, wyłożyć kiełbasę, posypać żółtym serem.
Zapiekać 30-40min. w nagrzanym do 180stopni piekarniku.
Pycha! :)
środa, 11 czerwca 2014
Sałatka z oscypkiem
Lato sałatkami u mnie stoi, mogłabym je jeść bez przerwy i w czasie letniej pogody nigdy mi się nie nudzą. Przepis na tą dzisiejszą mam od mojej cioci Mary tej samej, która sprzedała mi przepisy na Cytrynową marynatę, Zapiekankę z warzywami na patelnię i Najprostszą sałatkę ziemniaczaną z koperkiem :) Sałatka z oscypkiem to coś innego, pysznego i co można wyczarować w dosłownie kwadrans. Polecam wszystkim sałatkożercom, którzy poszukują inspiracji na lekki obiad lub sałatkę na imprezę, w obu sytuacjach z pewnością sprawdzi się doskonale.
Składniki:
1 opak. miksu sałat
4 jajka ugotowane na twardo
10dag szynki wędzonej
10dag oscypka lub gołki
8-10 pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
Sos:
1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka musztardy
1 czubata łyżeczka miodu (gdy sos będzie zbyt kwaśny można dodać więcej)
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz do smaku
Sałatę wsypać do miski, szynkę pokroić w paseczki, ser w kostkę. Wymieszać z sałatą. Wyłożyć na półmisek.
Pomidorki przekroić na pół,ułożyć na wierzchu sałaty. Cebulę pokroić w piórka, posypać sałatę.
Na wierzch ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki.
Sos: Wszystkie składniki połączyć, dodać posiekany koperek, doprawić do smaku, odstawić na 15min.
Gotowym sosem polać sałatkę, podawać od razu po przygotowaniu.
Składniki:
1 opak. miksu sałat
4 jajka ugotowane na twardo
10dag szynki wędzonej
10dag oscypka lub gołki
8-10 pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
Sos:
1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka musztardy
1 czubata łyżeczka miodu (gdy sos będzie zbyt kwaśny można dodać więcej)
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz do smaku
Sałatę wsypać do miski, szynkę pokroić w paseczki, ser w kostkę. Wymieszać z sałatą. Wyłożyć na półmisek.
Pomidorki przekroić na pół,ułożyć na wierzchu sałaty. Cebulę pokroić w piórka, posypać sałatę.
Na wierzch ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki.
Sos: Wszystkie składniki połączyć, dodać posiekany koperek, doprawić do smaku, odstawić na 15min.
Gotowym sosem polać sałatkę, podawać od razu po przygotowaniu.
czwartek, 5 czerwca 2014
Owsianka truskawkowa
Jestem fanką owsianki! Przyznaję się bez bicia, że jest to przekąska, którą często gości na moim śniadaniowym stole. Zalet owsianki jest wiele na czele wszystkich jej cudowności stoi jej zbawienne działanie na nasz układ pokarmowy, który nie oszukujmy się wielokrotnie świadomie lub mniej świadomie zanieczyszczamy różnymi niezdrowymi przekąskami. Owsianka truskawkowa to śniadanie wręcz idealne na czerwcowy poranek, pysznie, zdrowo, kolorowo! :)
Składniki: (na 1 porcję)
3/4szkl. mleka
3 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
8-10 truskawek
ew. 1/2 banana
Mleko wlać do rondelka, wsypać płatki, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać esencję i miód.
Truskawki i banana pokroić w kostkę, dodać owsiankę, wymieszać, zajadać! :)
Składniki: (na 1 porcję)
3/4szkl. mleka
3 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
8-10 truskawek
ew. 1/2 banana
Mleko wlać do rondelka, wsypać płatki, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać esencję i miód.
Truskawki i banana pokroić w kostkę, dodać owsiankę, wymieszać, zajadać! :)
poniedziałek, 2 czerwca 2014
Pikantna sałatka z marynowanym kurczakiem. (Kurczak)
Znów nastał poniedziałek więc czas na coś smacznego i zdrowego :) Tym razem padło na pyszną sałatkę, która zrodziła się oczywiście w ferworze przegrzebywania lodówki i powiem nieskromnie, że smakiem zaskoczyła nawet mnie samą! :) Za sprawą pikantnej marynaty do mięsa jest przyjemnie ostra a towarzystwie innych warzyw, które przełamują jej intensywny smak stanowi połączenie wręcz idealne! :)
Składniki: (na 1 porcję)
10dag filetu z kurczaka lub indydka
kilka liści sałaty lodowej (3-4)
1/4 czerwonej papryki
1 mały pomidor
1 marchew
1/2 pęczka szczypiorku
1 sos sałatkowy paprykowo-ziołowy
1 łyżka orzeszków ziemnych uprażonych na patelni
Marynata do mięsa:
3 łyżki wody
3łyżki oleju
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soli
1 spora łyżeczka miodu
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Pokrojony w kostkę filet z kurczaka wymieszać z marynatą, odstawić na 30min. do lodówki. Usmażyć na patelni grillowej lub teflonowej bez dodatku oleju.
Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Sałatę porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu.
Paprykę i pomidora pokroić w kostkę, posypać sałatę. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, posypać po sałacie.
Na warzywach ułożyć kurczaka, posypać uprażonymi orzeszkami.
Całość posypać szczypiorkiem i polać sosem.
Składniki: (na 1 porcję)
10dag filetu z kurczaka lub indydka
kilka liści sałaty lodowej (3-4)
1/4 czerwonej papryki
1 mały pomidor
1 marchew
1/2 pęczka szczypiorku
1 sos sałatkowy paprykowo-ziołowy
1 łyżka orzeszków ziemnych uprażonych na patelni
Marynata do mięsa:
3 łyżki wody
3łyżki oleju
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soli
1 spora łyżeczka miodu
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Pokrojony w kostkę filet z kurczaka wymieszać z marynatą, odstawić na 30min. do lodówki. Usmażyć na patelni grillowej lub teflonowej bez dodatku oleju.
Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Sałatę porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu.
Paprykę i pomidora pokroić w kostkę, posypać sałatę. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, posypać po sałacie.
Na warzywach ułożyć kurczaka, posypać uprażonymi orzeszkami.
Całość posypać szczypiorkiem i polać sosem.