Ostatnimi czasy zakochałam się w koktajlach, które do tego czasu
traktowałam bardzo po macoszemu. Jednak za sprawą mojego urodzinowego
prezentu miksowanie i blendowanie wszystkiego i o każdej porze stało się
jednym z moich ulubionych zajęć. Lata temu kiedy byłam beztroską
małolatą czyt. miałam 5-6lat moja rodzicielka robiła nam pyszne koktajle
truskawkowe i z czarnych porzeczek, które rosły u nas na potęgę i wtedy
nikt nie chciał ich jeść co ja bym dała teraz, żeby mieć chociaż mały
krzaczek czarnej porzeczki eh... Dość wspomnień wróćmy do przepisu,
koktajl powstał z ochoty na tzw. "coś słodkiego" z braku mrożonych
owoców tudzież świeżych na stanie w mojej spiżarni przeprosiłam się z kompotami stojącymi na półce w
piwnicy i tak oto powstał super szybki, tani i pyszny koktajl
śliwkowo-bananowy! :)
Składniki (na ok.750ml koktajlu)
2szkl. maślanki
1 szkl. kompotu śliwkowego (soku)
1 szkl. śliwek z kompotu
2 dojrzałe banany
Wszystkie
składniki umieścić w wysokim naczyniu lub też dzbanku blendera.
Zmiksować na
gładki płyn. Podawać od razu po przygotowaniu ponieważ przez obecność
bananów koktajl po pewnym czasie ciemnieje żeby temu zapobiec można
dodać sok z 1/2 cytryny lub 1/2szkl. soku pomarańczowego lub grejpfrutowego
poniedziałek, 29 czerwca 2015
piątek, 26 czerwca 2015
Letnia surówka z kapusty z sosem czosnkowym
Surówki to nierozłączna część obiadów w moim domu. Obiad bez surówki
obiadem straconym! :) Dzisiejszy przepis to efekt mojego improwizowania z
moją ulubioną młodą białą kapustą. Dodatek rzodkiewki, szczypioru oraz
zielonych ogórków gruntowych robi z tej surówki istne wakacyjne
arcydzieło, które nie dość, że zadowoli nasze podniebienia na obiedzie
to również świetnie sprawdzi się jako sałatka do gillowanych mięs.
Polecam wszystkim kapuściano-surówkowym łasuchom!
Składniki:
1/2 główki młodej kapusty (ok.500g)
2 ogórki gruntowe
1 pęczek szczypiorku
2 marchewki
10 rzodkiewek
Sos:
1szkl. jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy dijon
1 ząbek czosnku
cukier, sól, pieprz
Z podanych składników zrobić sos. (Czosnek przecisnąć przez praskę).
Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę pokroić na ćwiatki, ogórki w półplasterki, szczypior posiekać. Wszystko wymieszać, wlać sos, wymieszać odstawić na 30min. aby warzywa zmiękły i przeszły smakiem sosu.
Składniki:
1/2 główki młodej kapusty (ok.500g)
2 ogórki gruntowe
1 pęczek szczypiorku
2 marchewki
10 rzodkiewek
Sos:
1szkl. jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy dijon
1 ząbek czosnku
cukier, sól, pieprz
Z podanych składników zrobić sos. (Czosnek przecisnąć przez praskę).
Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę pokroić na ćwiatki, ogórki w półplasterki, szczypior posiekać. Wszystko wymieszać, wlać sos, wymieszać odstawić na 30min. aby warzywa zmiękły i przeszły smakiem sosu.
środa, 24 czerwca 2015
Oszukane Tiramisu z truskawkami
Truskawki, biszkopt, krem i alkohol -tyle potrzeba, żeby stworzyć iście
niebiański deser. Pomysł na to proste a zarazem dość gustowny deser
przyszedł mi do głowy podczas robienia tortu na wieczór panieński mojej
koleżanki. Gdy tort został ukończony zostały mi półprodukty, które w
torcie się już "nie zmieściły" stąd dzisiejszy przepis. Myślę, że przyda
się zarówno truskawkożercom jak tym, którzy maja kawałek biszkopta i
nie za bardzo wiedzą co z nim zrobić.
Oczywiście ci, co biszkopta nie mają mogą spokojnie użyć dowolnych pokruszonych ciastek.
Składniki:
ok. 30dag biszkopta (u mnie kakaowy)
10 łyżek likieru kawowego - każdy inny słodki trunek typu adwokat, toffi itp. również się nada :)
70dag truskawek
250g kremu karpatkowego lub 300ml ubitej na sztywno bitej śmietany ze śmietanfixem
1/2 biszkopta pokruszyć na dna dno naczynia z płaskim dnem
polać 5 łyżkami likieru
Ułożyć przekrojone na pół.
Truskawki przykryć kremem.
Posypać resztą biszkopta.
Polać likierem. Wstawić na 30min. do lodówki.
Przepis niby banalny jednak smak sprawił, że postanowiłam się z Wami nim podzielić.
Oczywiście ci, co biszkopta nie mają mogą spokojnie użyć dowolnych pokruszonych ciastek.
Składniki:
ok. 30dag biszkopta (u mnie kakaowy)
10 łyżek likieru kawowego - każdy inny słodki trunek typu adwokat, toffi itp. również się nada :)
70dag truskawek
250g kremu karpatkowego lub 300ml ubitej na sztywno bitej śmietany ze śmietanfixem
1/2 biszkopta pokruszyć na dna dno naczynia z płaskim dnem
polać 5 łyżkami likieru
Ułożyć przekrojone na pół.
Truskawki przykryć kremem.
Posypać resztą biszkopta.
Polać likierem. Wstawić na 30min. do lodówki.
Przepis niby banalny jednak smak sprawił, że postanowiłam się z Wami nim podzielić.
poniedziałek, 22 czerwca 2015
Letni kapuśniak z pomidorami
Kocham młodą kapustę! Jest to miłość od czasów dzieciństwa, kapusta na
gęsto w wykonaniu mojej mamy, na którą przepis ->tutaj<- to
zdecydowanie numer jeden w moich kapuścianych fascynacjach niemniej
jednak istnieje druga rzecz, która nierozerwalnie kojarzy mi się z
wakacyjnymi obiadami u mnie w domu jest to tzw. kapuśniak z młodej,
słodkiej kapusty. Kilka razy robiłam podejście już do tej zupy, bo
niestety nie jestem w stanie pozyskać pierwotny przepis stąd metodą prób
i błędów odnalazłam smak wręcz identyczny z tym, który gotowała moja
mama. Tak, macie rację, duma mnie rozpiera! :) Ta zupa to idealna
propozycja na letni obiad, bo nie dość, że lekka to jeszcze naładowana
młodymi warzywami, których na straganach o tej porze roku pojawia się
coraz więcej.
Składniki:
2l bulionu warzywnego
1 duża cebula
1/2 kg młodej kapusty
3 średniej wielkości ziemniaki
40dag kiełbasy zwyczajnej
2 marchewki
1 pietruszka
1 spory pęczek koperku
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego rozrobione w 300ml ciepłej wody
Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę i cebulę. Podsmażyć, zalać 1 chochlą bulionu warzywnego.
Po 5 minutach podduszone warzywa dodać do reszty bulionu.
Dodać obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki oraz posiekaną niezbyt drobno kapustę.
Gotować ok. 10min. po tym czasie dodać koncentrat, odrobinę cukru, popieprzyć i posolić.
Zagotować.
Na patelni podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę, dodać wraz z wytopionym tłuszczem do zupy. Ponownie spróbować i w razie potrzeby jeszcze raz doprawić.
Wyłączyć gaz, do zupy dodać spory pęczek posiekanego koperku, zamieszać odstawić na chwilę aby koperek oddał swój aromat zupie.
Składniki:
2l bulionu warzywnego
1 duża cebula
1/2 kg młodej kapusty
3 średniej wielkości ziemniaki
40dag kiełbasy zwyczajnej
2 marchewki
1 pietruszka
1 spory pęczek koperku
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego rozrobione w 300ml ciepłej wody
Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę i cebulę. Podsmażyć, zalać 1 chochlą bulionu warzywnego.
Po 5 minutach podduszone warzywa dodać do reszty bulionu.
Dodać obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki oraz posiekaną niezbyt drobno kapustę.
Gotować ok. 10min. po tym czasie dodać koncentrat, odrobinę cukru, popieprzyć i posolić.
Zagotować.
Na patelni podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę, dodać wraz z wytopionym tłuszczem do zupy. Ponownie spróbować i w razie potrzeby jeszcze raz doprawić.
Wyłączyć gaz, do zupy dodać spory pęczek posiekanego koperku, zamieszać odstawić na chwilę aby koperek oddał swój aromat zupie.
piątek, 19 czerwca 2015
Lodowiec truskawkowy
Ciasto wymyślone poprzedniego lata doczekało się ponownej odsłony za sprawą nadejścia sezonu truskawkowego. Jest wspaniale pyszne, pachnące i smakujące latem, beztroskim lenistwem i wakacyjnym obijactwem! :) Polecam wszystkim łasuchom spragnionych orzeźwiającego ciasta. Biszkopt, krem i galaretka to połączenie wprost idealne :)
Biszkopt:
6 jaj
1 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej ( lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl. cukru
łyżka stołowa octu
Masa budyniowa:
1 kostka margaryny
1/2l mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. cukru
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
1kg truskawek
Biszkopt:
6 jaj
1 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej ( lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl. cukru
łyżka stołowa octu
Masa budyniowa:
1 kostka margaryny
1/2l mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. cukru
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
1kg truskawek
- Upiec biszkopt: Ubić pianę z białek, dodać cukier i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna. Żółtka, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany. Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni.
- Przestudzony przekroić wzdłuż na dwa placki.
- W 3 szklankach wody rozpuścić galaretkę. Na biszkopt ułożyć przekrojone na pół truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce.
- Przygotować masę budyniową: Odlać 1/2 szkl. mleka resztę zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać rozrobione w 1/2szkl. mleka budyń i obie mąki stale mieszając, do uzyskania budyniu. Przestudzić.
- Margarynę utrzeć na puch, stopniowo łyżka po łyże dodawać budyń, zmiksować na gładką masę. Gotowy krem wyłożyć na galaretkę. Przykryć drugim plackiem, polać polewą czekoladową, wstawić do lodówki na min.3h
poniedziałek, 15 czerwca 2015
Serowe kule z musem truskawkowym.
Dzisiaj na tapetę idzie istny hit! Przepis mam od Izy, która w tamtym tygodniu wysłała mi zdjęcie z tajemniczym daniem, które wyglądało tak smakowicie, że nie mogłam się powstrzymać i chwilę potem doprosiłam się przepisu. Idealny sposób na słodki obiad lub pyszny deser! Smak tych kulek jest genialny i aż dziw bierze, że nigdy wcześniej nie słyszałam o takim przepisie. Spożywać ja możemy dwojako u mnie ze względu na to, że M. mi uciekł z domu jedzone były na zimno jednak moja teściowa zwolenniczka wszystkiego co jest ciepłe podgrzała sobie kulki w mikrofali i nie mogła wyjść z zachwytu, że pyszne, puszyste i smakują jak budyń! Mi wersja zimna również przypadła do gustu bardziej w smaku od budyniu przypominała po prostu ciastko a'la sernik. Te kulki są tak dobre, że na samą myśl dostałam ślinotoku i z pewnością kulkowa premiera w mojej kuchni szybko doczeka się powtórki i to w porcji podwójnej! :)
Składniki: (na 10 kulek wielkości połowy piłeczki tenisowej)
1/2 kostki margaryny
3 jajka
1/2szkl. grysiku
1/4szkl. mąki krupczatki
1 opak. cukru wanilinowanego
1/2kg twarogu
Mus truskawkowy:
1kg zmiksowanych truskawek
3 łyżki cukru
Panierka:
3 czubate łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
cukier puder do posypania
Margarynę utrzeć na puch. Dodać cukier wanil. wbijać po jajku stale miksując, stopniowo dodawać twaróg, na koniec dodać mąkę i grysik. Utrzeć na gładką masę.
Z masy formować kulki wielkości 1/2 piłeczki tenisowej (to akurat mój wymysł :) w pierwotnym przepisie kule były rozmiaru piłeczki tenisowej.) formować i obtaczać w krupczatce.
Gotować we wrzącej wodzie 10min. Po tym czasie wyjąć z wrzątku i obtoczyć w bułce tartej przyrumienionej na łyżce masła. W głęboki talerz wlać porcję musu truskawkowego, na środek położyć kulę, przyprószyć cukrem pudrem. Zajadać.
Składniki: (na 10 kulek wielkości połowy piłeczki tenisowej)
1/2 kostki margaryny
3 jajka
1/2szkl. grysiku
1/4szkl. mąki krupczatki
1 opak. cukru wanilinowanego
1/2kg twarogu
Mus truskawkowy:
1kg zmiksowanych truskawek
3 łyżki cukru
Panierka:
3 czubate łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
cukier puder do posypania
Margarynę utrzeć na puch. Dodać cukier wanil. wbijać po jajku stale miksując, stopniowo dodawać twaróg, na koniec dodać mąkę i grysik. Utrzeć na gładką masę.
Z masy formować kulki wielkości 1/2 piłeczki tenisowej (to akurat mój wymysł :) w pierwotnym przepisie kule były rozmiaru piłeczki tenisowej.) formować i obtaczać w krupczatce.
Gotować we wrzącej wodzie 10min. Po tym czasie wyjąć z wrzątku i obtoczyć w bułce tartej przyrumienionej na łyżce masła. W głęboki talerz wlać porcję musu truskawkowego, na środek położyć kulę, przyprószyć cukrem pudrem. Zajadać.
czwartek, 11 czerwca 2015
Lody jogurtowo-truskawkowe dla łasuchów na diecie
Przyznaję się bez bicia, że jestem uzależniona od słodyczy, nie ma takich słodkości, których bym nie lubiła ale nie ma co się oszukiwać mimo, że na sylwetkę narzekać nie mogę to z pewnością gdybym puściła wodze fantazji i jadła tyle słodkości na ile mam ochotę z moją figurą na pewno nie było by tak wspaniale ;) Stąd moje wieczne poszukiwania miłych, smacznych i przyjemnych zamienników dla czekolady czy lodów. Tak oto postanowiłam skorzystać z przepisu, który wpadł mi w oko na profilu Ewy Ch. :) Lody z bananów, truskawek i jogurtu, niby banał a nigdy sama na to wcześniej nie wpadłam ;)
Składniki:
1 banan
1/2 duże jogurtu greckiego
10 truskawek
miód do smaku
Banana i truskawki zmiksować, dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Dosłodzić miodem do smaku. Przełożyć do plastikowych pojemniczków, schłodzić w zamrażarce, od czasu do czas mieszając.
Mniam! :)
Składniki:
1 banan
1/2 duże jogurtu greckiego
10 truskawek
miód do smaku
Banana i truskawki zmiksować, dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Dosłodzić miodem do smaku. Przełożyć do plastikowych pojemniczków, schłodzić w zamrażarce, od czasu do czas mieszając.
Mniam! :)
wtorek, 9 czerwca 2015
Kotlety rybne babci Niny
Ryba - lubię bardzo choć jem jej stanowczo za mało, zdaję sobie z tego
sprawę i jest mi przez to bardzo wstyd... Jedną z moich ulubionych
rybich pozycji są kotlety rybne w cebulowo-pomidorowym sosie wg przepisu
mojej kochanej babci Niny :) Smak tych kotletów to smak nie do
podrobienia są cudownie pyszne, delikatne i co więcej polubią je nawet
Ci, którzy za rybą nie przepadają.
Składniki:
6-8 kostek z mintaja lub inna ryba
1 czerstwa bułka
3 łyżki kaszy manny
1 pęczek pietruszki
1 średnia cebula
sól, pieprz, słodka papryka
Sos:
1 kartonik (400g) przecieru pomidorowego
3 duże cebule
ziele ang. , liść laurowy, cukier, sól i pieprz
Rybę przepuścić przez maszynkę do mięsa (wcześniej odcisnąć z nadmiaru wody.Dodać namoczoną w mleku bułkę (odciśniętą) posiekaną drobno natkę pietruszki, kaszę mannę i bułke tartą, jajo oraz podsmażoną na oleju drobno posiekaną cebulkę. Wszystko wyrobić na jednolitą masę w razie gdyby była zbyt rzadka dodać łyżkę bułki tartej.
Z masy formować kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor.
Cebulę pokroić w piórka zeszklić na oleju, dodać ziele ang. i liść laurowy. Podsmażyć. Zalać pomidorami, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zagotować. Zalać usmażone kotleciki.
Mi najbardziej smakują w wersji na zimno niemniej jednak wersja na ciepło innym domownikom bardziej przypadła do gustu więc jeść je można w dwojaki sposób :)
Ps. Niestety u mnie ostało się jedynie zdjęcie kotletów w wersji bez sosu, z sosem nie zdążyły doczekać się zdjęcia... ;)
Składniki:
6-8 kostek z mintaja lub inna ryba
1 czerstwa bułka
3 łyżki kaszy manny
1 pęczek pietruszki
1 średnia cebula
sól, pieprz, słodka papryka
Sos:
1 kartonik (400g) przecieru pomidorowego
3 duże cebule
ziele ang. , liść laurowy, cukier, sól i pieprz
Rybę przepuścić przez maszynkę do mięsa (wcześniej odcisnąć z nadmiaru wody.Dodać namoczoną w mleku bułkę (odciśniętą) posiekaną drobno natkę pietruszki, kaszę mannę i bułke tartą, jajo oraz podsmażoną na oleju drobno posiekaną cebulkę. Wszystko wyrobić na jednolitą masę w razie gdyby była zbyt rzadka dodać łyżkę bułki tartej.
Z masy formować kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor.
Cebulę pokroić w piórka zeszklić na oleju, dodać ziele ang. i liść laurowy. Podsmażyć. Zalać pomidorami, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zagotować. Zalać usmażone kotleciki.
Mi najbardziej smakują w wersji na zimno niemniej jednak wersja na ciepło innym domownikom bardziej przypadła do gustu więc jeść je można w dwojaki sposób :)
Ps. Niestety u mnie ostało się jedynie zdjęcie kotletów w wersji bez sosu, z sosem nie zdążyły doczekać się zdjęcia... ;)
poniedziałek, 1 czerwca 2015
Szybki Chiński Kociołek
Chińszczyzna, jak już wspominałam nie należy do moich faworytów wśród
kuchni świata. Moim kubkom smakowym znacznie bliżej do kuchni
europejskiej z rodzimą kuchnią na czele. Mimo to czasami coś mnie
najdzie, że ugotować obiad na "chińską nutę". Chińska nuta ze względu na
moją śladową wiedzę nt. wspominanej kuchni zawsze przypomina kuchnię "fusion" - (modne słowo), więc
postanowiłam go tutaj użyć ;) Kociołek chiński to danie jednogarnkowe
lub patelniowe o ile ktoś posiada patelnię pokaźnych rozmiarów w innym
przypadku solidny garnek sprawdzi się lepiej. Przepis powstał pod
wpływem chwili, kiedy to w zamrażarce czekały filety z kurczaka, torebka
mrożonki chińskiej a z półki w spiżarce uśmiechał się sos
słodko-kwaśny. Zdaję sobie sprawę z tego, że zaraz zarzuci mi ktoś, że
obiad z półproduktów stąd moja odpowiedź co do sosu w internecie aż roi
się od przepisów na sosy słodko-kwaśne stąd mój apel do tych ambitnych
zasięgnąć rady wujka google a potem rach ciach do przygotowania mojego
przepisu! :)
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
1 opak. mieszanki chińskiej
1 słoik sosu słodko-kwaśnego
2 woreczki ryżu
sól, pieprz
przyprawa złoty kurczak
Miesza
Pierś z kurczaka przyprawić przyprawą złoty kurczak i usmażyć na złoto na patelni.
Dodać mieszankę chińską, smażyć do momentu aż warzywa zmiękną.
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wyłożyć z woreczków. Dodać na warzyw.
Całość wymieszać, dodać sos i ponownie wymieszać. Podgrzać całość i dusić ok.5min. na małym ogniu często mieszając.
Podawać z surówką z kapusty.
Mniam!
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
1 opak. mieszanki chińskiej
1 słoik sosu słodko-kwaśnego
2 woreczki ryżu
sól, pieprz
przyprawa złoty kurczak
Miesza
Pierś z kurczaka przyprawić przyprawą złoty kurczak i usmażyć na złoto na patelni.
Dodać mieszankę chińską, smażyć do momentu aż warzywa zmiękną.
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wyłożyć z woreczków. Dodać na warzyw.
Całość wymieszać, dodać sos i ponownie wymieszać. Podgrzać całość i dusić ok.5min. na małym ogniu często mieszając.
Podawać z surówką z kapusty.
Mniam!