poniedziałek, 29 czerwca 2015

Koktajl bananowo-śliwkowy

Ostatnimi czasy zakochałam się w koktajlach, które do tego czasu traktowałam bardzo po macoszemu. Jednak za sprawą mojego urodzinowego prezentu miksowanie i blendowanie wszystkiego i o każdej porze stało się jednym z moich ulubionych zajęć. Lata temu kiedy byłam beztroską małolatą czyt. miałam 5-6lat moja rodzicielka robiła nam pyszne koktajle truskawkowe i z czarnych porzeczek, które rosły u nas na potęgę i wtedy nikt nie chciał ich jeść co ja bym dała teraz, żeby mieć chociaż mały krzaczek czarnej porzeczki eh... Dość wspomnień wróćmy do przepisu, koktajl powstał z ochoty na tzw. "coś słodkiego" z braku mrożonych owoców tudzież świeżych na stanie w mojej spiżarni  przeprosiłam się z kompotami stojącymi na półce w piwnicy i tak oto powstał super szybki, tani i pyszny koktajl śliwkowo-bananowy! :)

Składniki (na ok.750ml koktajlu)
2szkl. maślanki
1 szkl. kompotu śliwkowego (soku)
1 szkl. śliwek z kompotu
2 dojrzałe banany

Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu lub też dzbanku blendera.
Zmiksować na gładki płyn. Podawać od razu po przygotowaniu ponieważ przez obecność bananów koktajl po pewnym czasie ciemnieje żeby temu zapobiec można dodać sok z 1/2 cytryny lub 1/2szkl. soku pomarańczowego lub grejpfrutowego


piątek, 26 czerwca 2015

Letnia surówka z kapusty z sosem czosnkowym

Surówki to nierozłączna część obiadów w moim domu. Obiad bez surówki obiadem straconym! :) Dzisiejszy przepis to efekt mojego improwizowania z moją ulubioną młodą białą kapustą. Dodatek rzodkiewki, szczypioru oraz zielonych ogórków gruntowych robi z tej surówki istne wakacyjne arcydzieło, które nie dość, że zadowoli nasze podniebienia na obiedzie to również świetnie sprawdzi się jako sałatka do gillowanych mięs. Polecam wszystkim kapuściano-surówkowym łasuchom!

Składniki:
1/2 główki młodej kapusty (ok.500g)
2 ogórki gruntowe
1 pęczek szczypiorku
2 marchewki
10 rzodkiewek

Sos:
1szkl. jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy dijon
1 ząbek czosnku
cukier, sól, pieprz

Z podanych składników zrobić sos. (Czosnek przecisnąć przez praskę).

Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę pokroić na ćwiatki, ogórki w półplasterki, szczypior posiekać. Wszystko wymieszać, wlać sos, wymieszać odstawić na 30min. aby warzywa zmiękły i przeszły smakiem sosu.

środa, 24 czerwca 2015

Oszukane Tiramisu z truskawkami

Truskawki, biszkopt, krem i alkohol -tyle potrzeba, żeby stworzyć iście niebiański deser. Pomysł na to proste a zarazem dość gustowny deser przyszedł mi do głowy podczas robienia tortu na wieczór panieński mojej koleżanki. Gdy tort został ukończony zostały mi półprodukty, które w torcie się już "nie zmieściły" stąd dzisiejszy przepis. Myślę, że przyda się zarówno truskawkożercom jak tym, którzy maja kawałek biszkopta i nie za bardzo wiedzą co z nim zrobić.
Oczywiście ci, co biszkopta nie mają mogą spokojnie użyć dowolnych pokruszonych ciastek.

Składniki:
ok. 30dag biszkopta (u mnie kakaowy)
10 łyżek likieru kawowego - każdy inny słodki trunek typu adwokat, toffi itp. również się nada :)
70dag truskawek
250g kremu karpatkowego lub 300ml ubitej na sztywno bitej śmietany ze śmietanfixem

1/2 biszkopta pokruszyć na dna dno naczynia z płaskim dnem
polać 5 łyżkami likieru
Ułożyć przekrojone na pół.
Truskawki przykryć kremem.
Posypać resztą biszkopta.
Polać likierem. Wstawić na 30min. do lodówki.

Przepis niby banalny jednak smak sprawił, że postanowiłam się z Wami nim podzielić.

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Letni kapuśniak z pomidorami

Kocham młodą kapustę! Jest to miłość od czasów dzieciństwa, kapusta na gęsto w wykonaniu mojej mamy, na którą przepis ->tutaj<- to zdecydowanie numer jeden w moich kapuścianych fascynacjach niemniej jednak istnieje druga rzecz, która nierozerwalnie kojarzy mi się z wakacyjnymi obiadami u mnie w domu jest to tzw. kapuśniak z młodej, słodkiej kapusty. Kilka razy robiłam podejście już do tej zupy, bo niestety nie jestem w stanie pozyskać pierwotny przepis stąd metodą prób i błędów odnalazłam smak wręcz identyczny z tym, który gotowała moja mama. Tak, macie rację, duma mnie rozpiera! :) Ta zupa to idealna propozycja na letni obiad, bo nie dość, że lekka to jeszcze naładowana młodymi warzywami, których na straganach o tej porze roku pojawia się coraz więcej.

Składniki:
2l bulionu warzywnego
1 duża cebula
1/2 kg młodej kapusty
3 średniej wielkości ziemniaki
40dag kiełbasy zwyczajnej
2 marchewki
1 pietruszka
1 spory pęczek koperku
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego rozrobione w 300ml ciepłej wody


Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę i cebulę. Podsmażyć, zalać 1 chochlą bulionu warzywnego.
Po 5 minutach podduszone warzywa dodać do reszty bulionu.
Dodać obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki oraz posiekaną niezbyt drobno kapustę.
Gotować ok. 10min. po tym czasie dodać koncentrat, odrobinę cukru, popieprzyć i posolić.
Zagotować.
Na patelni podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę, dodać wraz z wytopionym tłuszczem do zupy. Ponownie spróbować i w razie potrzeby jeszcze raz doprawić.
Wyłączyć gaz, do zupy dodać spory pęczek posiekanego koperku, zamieszać odstawić na chwilę aby koperek oddał swój aromat zupie.

piątek, 19 czerwca 2015

Lodowiec truskawkowy

Ciasto wymyślone poprzedniego lata doczekało się ponownej odsłony za sprawą nadejścia sezonu truskawkowego. Jest wspaniale pyszne, pachnące i smakujące latem, beztroskim lenistwem i wakacyjnym obijactwem! :) Polecam wszystkim łasuchom spragnionych orzeźwiającego ciasta. Biszkopt, krem i galaretka to połączenie wprost idealne :)

Biszkopt:
6 jaj
1 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej ( lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl. cukru
łyżka stołowa octu

Masa budyniowa:
1 kostka margaryny
1/2l mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. cukru

Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
1kg truskawek

Upiec biszkopt: Ubić pianę z białek, dodać cukier i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna. Żółtka, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany. Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni.
Przestudzony przekroić wzdłuż na dwa placki.
W 3 szklankach wody rozpuścić galaretkę. Na biszkopt ułożyć przekrojone na pół truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce. 
 Przygotować masę budyniową: Odlać 1/2 szkl. mleka resztę zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać rozrobione w 1/2szkl. mleka budyń i obie mąki stale mieszając, do uzyskania budyniu. Przestudzić. 
Margarynę utrzeć na puch, stopniowo łyżka po łyże dodawać budyń, zmiksować na gładką masę. Gotowy krem wyłożyć na galaretkę. Przykryć drugim plackiem, polać polewą czekoladową, wstawić do lodówki na min.3h

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Serowe kule z musem truskawkowym.

Dzisiaj na tapetę idzie istny hit! Przepis mam od Izy, która w tamtym tygodniu wysłała mi zdjęcie z tajemniczym daniem, które wyglądało tak smakowicie, że nie mogłam się powstrzymać i chwilę potem doprosiłam się przepisu. Idealny sposób na słodki obiad lub pyszny deser! Smak tych kulek jest genialny i aż dziw bierze, że nigdy wcześniej nie słyszałam o takim przepisie. Spożywać ja możemy dwojako u mnie ze względu na to, że M. mi uciekł z domu jedzone były na zimno jednak moja teściowa zwolenniczka wszystkiego co jest ciepłe podgrzała sobie kulki w mikrofali i nie mogła wyjść z zachwytu, że pyszne, puszyste i smakują jak budyń! Mi wersja zimna również przypadła do gustu bardziej w smaku od budyniu przypominała po prostu ciastko a'la sernik. Te kulki są tak dobre, że na samą myśl dostałam ślinotoku i z pewnością kulkowa premiera w mojej kuchni szybko doczeka się powtórki i to w porcji podwójnej! :)

Składniki: (na 10 kulek wielkości połowy piłeczki tenisowej)
1/2 kostki margaryny
3 jajka
1/2szkl. grysiku
1/4szkl. mąki krupczatki
1 opak. cukru wanilinowanego
1/2kg twarogu

Mus truskawkowy:
1kg zmiksowanych truskawek
3 łyżki cukru

Panierka:
3 czubate łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
cukier puder do posypania

Margarynę utrzeć na puch. Dodać cukier wanil. wbijać po jajku stale miksując, stopniowo dodawać twaróg, na koniec dodać mąkę i grysik. Utrzeć na gładką masę.
Z masy formować kulki wielkości 1/2 piłeczki tenisowej (to akurat mój wymysł :) w pierwotnym przepisie kule były rozmiaru piłeczki tenisowej.) formować i obtaczać w krupczatce.
Gotować we wrzącej wodzie 10min. Po tym czasie wyjąć z wrzątku i obtoczyć w bułce tartej przyrumienionej na łyżce masła. W głęboki talerz wlać porcję musu truskawkowego, na środek położyć kulę, przyprószyć cukrem pudrem. Zajadać.


czwartek, 11 czerwca 2015

Lody jogurtowo-truskawkowe dla łasuchów na diecie

Przyznaję się bez bicia, że jestem uzależniona od słodyczy, nie ma takich słodkości, których bym nie lubiła ale nie ma co się oszukiwać mimo, że na sylwetkę narzekać nie mogę to z pewnością gdybym puściła wodze fantazji i jadła tyle słodkości na ile mam ochotę z moją figurą na pewno nie było by tak wspaniale ;) Stąd moje wieczne poszukiwania miłych, smacznych i przyjemnych zamienników dla czekolady czy lodów. Tak oto postanowiłam skorzystać z przepisu, który wpadł mi w oko na profilu Ewy Ch. :) Lody z bananów, truskawek i jogurtu, niby banał a nigdy sama na to wcześniej nie wpadłam ;)

Składniki:
1 banan
1/2 duże jogurtu greckiego
10 truskawek
miód do smaku

Banana i truskawki zmiksować, dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Dosłodzić miodem do smaku. Przełożyć do plastikowych pojemniczków,  schłodzić w zamrażarce, od czasu do czas mieszając.
Mniam! :)

wtorek, 9 czerwca 2015

Kotlety rybne babci Niny

Ryba - lubię bardzo choć jem jej stanowczo za mało, zdaję sobie z tego sprawę i jest mi przez to bardzo wstyd... Jedną z moich ulubionych rybich pozycji są kotlety rybne w cebulowo-pomidorowym sosie wg przepisu mojej kochanej babci Niny :) Smak tych kotletów to smak nie do podrobienia są cudownie pyszne, delikatne i co więcej polubią je nawet Ci, którzy za rybą nie przepadają.

Składniki:
6-8 kostek z mintaja lub inna ryba
1 czerstwa bułka
3 łyżki kaszy manny
1 pęczek pietruszki
1 średnia cebula
sól, pieprz, słodka papryka

Sos:
1 kartonik (400g) przecieru pomidorowego
3 duże cebule
ziele ang. , liść laurowy, cukier, sól i pieprz

Rybę przepuścić przez maszynkę do mięsa (wcześniej odcisnąć z nadmiaru wody.Dodać namoczoną w mleku bułkę (odciśniętą) posiekaną drobno natkę pietruszki, kaszę mannę i bułke tartą, jajo oraz podsmażoną na oleju drobno posiekaną cebulkę. Wszystko wyrobić na jednolitą masę w razie gdyby była zbyt rzadka dodać łyżkę bułki tartej.
Z masy formować kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor.
Cebulę pokroić w piórka zeszklić na oleju, dodać ziele ang. i liść laurowy. Podsmażyć. Zalać pomidorami, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zagotować. Zalać usmażone kotleciki.
Mi najbardziej smakują w wersji na zimno niemniej jednak wersja na ciepło innym domownikom bardziej przypadła do gustu więc jeść je można w dwojaki sposób :)

Ps. Niestety u mnie ostało się jedynie zdjęcie kotletów w wersji bez sosu, z sosem nie zdążyły doczekać się zdjęcia... ;)

poniedziałek, 1 czerwca 2015

Szybki Chiński Kociołek

Chińszczyzna, jak już wspominałam nie należy do moich faworytów wśród kuchni świata. Moim kubkom smakowym znacznie bliżej do kuchni europejskiej z rodzimą kuchnią na czele. Mimo to czasami coś mnie najdzie, że ugotować obiad na "chińską nutę". Chińska nuta ze względu na moją śladową wiedzę nt. wspominanej kuchni zawsze przypomina kuchnię "fusion" - (modne słowo), więc postanowiłam go tutaj użyć ;) Kociołek chiński to danie jednogarnkowe lub patelniowe o ile ktoś posiada patelnię pokaźnych rozmiarów w innym przypadku solidny garnek sprawdzi się lepiej. Przepis powstał pod wpływem chwili, kiedy to w zamrażarce czekały filety z kurczaka, torebka mrożonki chińskiej a z półki w spiżarce uśmiechał się sos słodko-kwaśny. Zdaję sobie sprawę z tego, że zaraz zarzuci mi ktoś, że obiad z półproduktów stąd moja odpowiedź co do sosu w internecie aż roi się od przepisów na sosy słodko-kwaśne stąd mój apel do tych ambitnych zasięgnąć rady wujka google a potem rach ciach do przygotowania mojego przepisu! :)

Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
1 opak. mieszanki chińskiej
1 słoik sosu słodko-kwaśnego
2 woreczki ryżu
sól, pieprz
przyprawa złoty kurczak

Miesza
Pierś z kurczaka przyprawić przyprawą złoty kurczak i usmażyć na złoto na patelni.
Dodać mieszankę chińską, smażyć do momentu aż warzywa zmiękną.
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wyłożyć z woreczków. Dodać na warzyw.
Całość wymieszać, dodać sos i ponownie wymieszać. Podgrzać całość i dusić ok.5min. na małym ogniu często mieszając.
Podawać z surówką z kapusty.

Mniam!

Printfriendly