środa, 25 lutego 2015

Palmiery - najprostsze ciastka francuskie

Ciasto francuskie króluje na moim blogu w wersji wytrawnej czas więc na wersję słodką. Przepis na te ciasteczka zaczerpnęłam u Pauliny Stępień w jej książce Mała Wielka Uczta, której to jestem szczęśliwą posiadaczką. Przepisów godnych uwagi tam co nie miara więc z pewnością jeszcze nie raz uraczę Was czymś właśnie z tej książki. Ciastka te razem z pieczeniem robi się 15min. Dlatego założę się, że są to najszybsze ciastka na świecie (oczywiście pomijając sposób sklepowy czyli ubrać się wyjść i kupić kilo ciastek chociaż i ten sposób czasami może zabrać nam więcej czasu zwłaszcza gdy mieszkamy na wsi). Ciacha te to strzał w dziesiątkę dla wszystkich zabieganych i pragnących słodyczy własnej roboty przy minimalnym nakładzie pracy. Polecam po stokroć! Pyszne i aromatyczne ciastka skradną Wasze serca na długo!! :)

Składniki:
1opak. ciasta francuskiego
1 jajko
1 łyżka cukru kryształ
1 łyżeczka cynamonu

Ciasta rozwinąć i ponownie zwinąć tym razem jednak luźno i wzdłuż krótszego boku.
Kroić ok.1cm plastry, z jednej strony zanurzyć w jajku, obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Układać (strona obtoczona w cukrze do góry) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 200stopniak ok.10min (na złoty kolor)

W pierwotnym przepisie posypywało się cały płat ciasta cukrem i wtedy zwijało, niestety taka opcja sprawia, że ciasto od spodu z powodu karmelizującego się cukru przywiera do papieru i się niestety szybko przypala....

wtorek, 24 lutego 2015

Surówka z marchewki i pora z sosem koperkowym

Marchewka to takie warzywo, z którego surówka nie znudzi się nigdy! :) Kiedyś była wierna jednemu słusznemu przepisowi  na marchewkę serwowaną w moim domu jednak od pewnego czasu poszerzam horyzonty w tej kwestii i jest pysznie!! Ostatnio zrobiłam marchewkę z selerem ze słoika ale była taka dobra,  że nie zdążyłam "cyknąć" jej słit foci stąd przepis na równie pyszną surówkę z porem i sosem koperkowym, który znalazłam niedawno w gazetce Przyślij Przepis. Surówka jest raczej z tych mniej dietetycznych niemniej jednak jeśli ktoś nie dba o kalorie to polecam po stokroć! :)

Składniki:
4 średniej wielkości marchewki
1 średni por
1 sos koperkowy
2 łyżki majonezu
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz, cukier do smaku

Marchew zetrzeć na drobnych oczkach.
Por pokroić w drobne piórka.
Dodać majonez, sos, sok z cytryny, wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić odrobiną soli, pieprzu i cukru.

środa, 18 lutego 2015

Wątróbka po Wielkopolsku

Wątróbka to swego rodzaju produkt kontrowersyjny. Przemawia za tym fakt, że albo się ją kocha albo nienawidzi. Nigdy nie jest tak aby człowiek przeszedł obok niej obojętnie. Ja zaliczam się do tej pierwszej grupy a to za sprawą mojej kochanej rodzicielki, która zaszczepiła we mnie właściwe nawyki żywieniowe przynajmniej jeśli chodzi o mój stosunek do podrobów wszelkiej maści. Z domu wyniosłam jeden słuszny przepis na tą pyszną pełną żelaza smakowitość, o której już tutaj wspominałam (dla tych co czytają nie od niedawna link -> klik). 
Przepis na wątróbkę po wielkopolsku postanowiłam zrobić gdy pewnego pracowitego dnia do naszej firmy przyszła jak co dzień oferta cateringowa a tam wśród różnych cudów domowej kuchni między ruskimi pierogami a gołąbkami z mięsem widniała właśnie Wątróbka po Wielkopolsku. Dużo się nie zastanawiając przy najbliższej okazji zakupiłam wątróbkę i postanowiła przygotować w domu swoją wersję tego dania (po przeczytaniu kilku przepisów i artykułów na ten temat - swoją drogą nawet nie wiedziałam, że w takim wydaniu jest ona tak popularna. Polecam wszystkim nawet największym wrogom wątróbki, bo naprawdę jej wątróbkowy dla niektórych nudny smak jest poprzez dodatki wspaniale odczarowany!

80dag wątróbki
2 średniej wielkości cebule
4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
30dag pieczarek
6-7 średniej wielkości ogórków kiszonych

Wątróbkę oczyścić, przepłukać wodą. Obtoczyć w mące, podsmażyć na rozgrzanym oleju (uwaga może pryskać jeśli gdzieś pozostaną żyłki).
Po usmażeniu przełożyć wątróbkę do miski.
Na tłuszczu, na którym smażyła się wątróbka podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Gdy się zeszkli dodać pieczarki pokrojone w niezbyt drobną kostkę. Smażyć do czasu aż z pieczarek odparuje cała woda. Dodać posiekane drobno ogórki, podsmażyć chwilę. Dodać koncentrat, wątróbkę i odrobinę wody. Dusić na małym ogniu aż wątróbka osiągnie pożądaną  miękkość. Pod koniec calość doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i majeranku.
Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.

Ps. Wiem, że się trochę w tych moich kulinarnych podbojach opuściłam i blog troszkę leży odłogiem ale obiecuję poprawę i większą mobilizację kulinarną :D

piątek, 6 lutego 2015

Prosta sałatka z tuńczykiem

Sałatki wszelkiej maści to moja miłość! Uwielbiam szczególnie te tzw. warstwowe - ale  nie te w miskach tylko te robione wprost na talerzu, takie jakie można zjeść w restauracjach. Traktuję je często jakie danie obiadowe, bo po zjedzeniu takiej sałatki człowiek jak naprawdę mocno najedzony - nawet człowiek rodzaju męskiego! :) Mój M. jest tego doskonałym przykładem. Sałatka z tuńczykiem w wersji z ogórkiem konserwowym zrodziła się w mojej głowie pewnego dnia gdy wracałam wygłodniała z pracy, w kalendarzu widniał piątek więc dzień bezmięsny a stanie przy garach było ostatnią rzeczą, o której marzyłam. Ot z tego powody powstał całkiem ciekawy przepis na sałatkę, której nie powstydziła by się nawet restauracja... ;)

Składniki: (na 3 porcje)
1/2 małej kapusty pekińskiej
1/2 kostki sera typu feta (półtłustego)
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
1 mała czerwona cebula
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
6 średniej wielkości ogórków konserwowych
3 jajka ugotowane na twardo
1 pomidor

Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki keychupu
1/2 kubka jogurtu greckiego
1 płaska łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
odrobina soku z cytryny

Kapustę posiekać, ułożyć na talerzach.
Pomidora pokroić w kostkę, poukładać równomiernie na talerzach. Następnie wyłożyć kukurydzę, pokrojoną w drobne piórka cebulę, pokrojone w plasterki ogórki.
Sera feta pokroić w kostkę posypać sałatkę. Tuńczyka odcedzić, podzielić na równe trzy porcje, rozłożyć na każdym talerzu równomiernie. Pokrojone w plasterki jajka ułożyć wokół  rantu talerza.
Przygotować sos: wszystkiego składniki wymieszać razem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Polać sałatkę. Jeść od razu po przygotowaniu.

wtorek, 3 lutego 2015

Drobiowe roladki z nadzieniem ogórkowo-serowym.

Te roladki są w moim kulinarnym menu od dość długiego czasu i podobnie jak wiele tutaj zamieszczonych przepisów ten też jest z Portalu Wielkie Żarcie :) Roladki przygotowane wg przepisu poniżej to istna rozkosz podniebienia! Soczyste, chrupiące a do tego połączenie sera, ogórków kiszonych i odrobiny musztardy jako farsz to po prostu kompozycja idealna. Jak dla mnie jedne z lepszych kotletów roladkowych!! Zdaje sobie sprawę z tego, że to co napiszę poniżej spotka się ze słowami krytyki co po niektórych hejterów McDonalda... ;) Niestety ja należę do grona fanów McDonalda i mimo, że jadam tam dość mocno powiedziane sporadycznie to się tego nie wstydzę, tak! Przyznaję się uwielbiam raz w roku wtopić kły w BigMaca i zagryźć ultrasztuczną frytką! :D No ale co ma Mac do moich roladek? A to, że ser, ogórki i musztarda po obróbce termicznej smakuje jak opatentowany i osnuty tajną recepturą sos z wyżej wspomnianego BigMaca! :) A więc Kochani moi po filety do sklepu marsz i robić rodzinie pyszny obiad!

Składniki:
500g filetów z kurczaka (tzw. piersi)
10 dag żółtego sera
4 duże ogórki kiszone
musztarda
sól i pieprz do smaku
2 jajka
bułka tarta

Filety pokroić na cienkie kotlety (wzdłuż fileta).
Rozbić tłuczkiem. Każdego kotleta posolić i popieprzyć, posmarować musztardą.
Ser wymieszać ze startym na grubych oczkach ogórkiem.
Równomiernie rozłożyć na kotletach, zawinąć w roladki.
Jaka rozbić, rozmącić, doprawić solą i pieprzem.
Każdą roladkę obtoczyć w bułce, potem w jajku i jeszcze raz w bułce.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Printfriendly