środa, 24 lutego 2016

Odmiany ziemniaków - który do czego?

Ziemniak warzywo tak wdzięczne i o tak szerokim zastosowaniu, że grzechem było by nie stworzyć o nim osobnego wpisu na blogu. Ziemniaki w moim życiu jadłam od zawsze co prawda jako dziecko nie przepadałam za tymi ugotowanymi i podawanymi prosto do obiadu jednak wszelkiego rodzaju przetwory ziemniaczane takie jak pyzy, kluski, kopytka, placki ziemniaczane itd. darzyłam miłością ogromną od dziecka! Co ciekawe jako dziecko nie znosiłam frytek! :) To kolejny przykład tego, że pod względem upodobań kulinarnych byłam dość dziwnym dzieckiem ;) Ziemniaki z koperkiem zaczęłam doceniać stosunkowo niedawno, bo dopiero na studiach, teraz jestem na takim etapie w ziemniaczanej fascynacji, że zjadam je pod każdą postacią i pod każdą postacią smakują mi fenomenalnie i mimo, że w w stolicy ziemniaka - Wielkopolsce nigdy nie mieszkałam, to jeśli chodzi o moje zamiłowanie do pyr mogę śmiało powiedzieć, że część mojej kulinarnej duszy należy właśnie do tego regionu!

Wraz z moja ziemniaczana fascynacją zrodziło się w mojej głowie pytanie, które ziemniaki do czego... Kiedyś odpowiedź była prosta moja kochana Babcia Stasia sadziła kilka odmian ziemniaków i razem z mamą zawsze wiedziały, które ziemniaki do czego. Niestety wszystko poszło z duchem czasu i moje gospodarstwo domowe podpiera się ziemniakami zakupionymi w sklepie lub na targu a tam sprawa już nie jest taka oczywista, bo jak w Tesco piszą na opakowaniu co to za ziemniak i jakiej klasy i do czego użyć tak już w innych miejscach niekoniecznie co dla mnie osobiście jest nieco uciążliwe, bo jeśli chcę robić kluski to potrzebuję ziemniaków wyspecjalizowanych pod kluski a jeśli robię frytki to potrzeba mi mączystych... ot problem współczesnego świata! Teraz trochę przydatnej wiedzy na temat mojego ukochanego ziemniaka :)
Wg wszechwiedzącej Wikipedii pochodzi z Ameryki Południowej gdzie była już znana od tysięcy lat! Szczerze powiem, że wiek ziemniaka zrobił na mnie wrażenie! W tym momencie nabrałam do niego jeszcze większego szacunku :)
W Europie rodowód ziemniaka jest nieco krótszy, bo pojawił się on na starym kontynencie w okolicach XVIw. Nasz poczciwy ziemniak przyjechał do Polski za sprawą Jana III Sobieskiego, który ten wspaniały przysmak przysłał w prezencie Marysieńce - swojej ukochanej. Za sprawą podarowanych sadzonek to właśnie w Wilanowie zaczęto jeść ziemniaki. Jak podaje portal groogle 'Do wzrostu popularności ziemniaka przyczynił się francuski farmaceuta i agronom Antoine Augustin Parmentier, który nakazał dozorować obsadzone ziemniakami pola. Dozór był jednak wyłącznie dzienny, więc nocą, zainteresowani nowinką wieśniacy, kradli sadzonki i zaczęli je uprawiać na własnych poletkach'. I bardzo dobrze! Szkoda było by trzymać tak pyszne i pożyteczne dla naszego zdrowia warzywo!! :) Z ciekawostek na koniec warto dodać, że Polska to jeden z największych producentów ziemniaków w skali Europy! Mamy się czym pochwalić w 2015 zebrano u nas 6tys. ton ziemniaków! Co prawda jest to o 18% mniej niżeli w poprzednich latach mimo to, jak widać ziemniak w Polsce trzyma się mocno!
Pozwólcie, że przejdę teraz do najbardziej interesującej części czyli jaki ziemniak do czego.
Aby rozróżnić ziemniaki po ich przydatności kulinarnej niezbędne jest zapoznanie się z typem kulinarnym odmiany. Generalnie wyróżnia się 3 główne typy, czasami podaje się również dwa podtypy.

Typ A - sałatkowy
Odmiany ziemniaków zaliczanych do typu A charakteryzuje się tym, że się nie rozgotowują. Po ugotowaniu ich miąższ pozostaje zwięzły i się nie rozsypuje tak jak ma to miejsce przy ziemniakach typy C. Ich zwarta struktura bardzo ładnie się kroi co powoduje, że najczęściej wykorzystywane są do sałatek, zup, zapiekanek oraz smażenia.
Najpopularniejsze odmiany zaliczane do typu A to: Agata, Almera, Altesse, Annabelle, Belinda, Cecile, Dali, Denar, Impala, Impresja, Krasa, Lord, Mozart, Musica, Nicola, Oberon, Orchestra, Otolia, Riviera, Vineta, Vivaldi, Viviana, Volumia, Zenia

Typ B - ogólnoużytkowy
Najbardziej uniwersalny i popularny ziemniak dostępny w naszych sklepach. Swoją strukturą nadaje się zarówno do sałatek, zup, zapiekanek jak również kopytek, bab ziemniaczanych oraz jako popolurany dodatek obiady tzw. 'ziemniak z wody'.
Ziemniaki typu B po ugotowaniu zachowuja zwięzłą strukturę jednak pod lekkim naciskiem tłuczka lub widelca rozpadają się.
Najpopularniejsze odmiany ziemniaków typu B to: Agria, Arielle, Aruba, Asterix, Augusta, Bellarosa, Bellini, Belmonda, Berber, Bila, Bogatka, Bohun, Bondeville, Carrera, Colette, Cyprian, Ditta, Folva, Fresco, Gala, Gwiazda, Ignacy, Ingrid, Irga, Irys, Jelly, Latona, Lavinia, Lilly, Michalina, Oman, Raja, Red Lady, Red Fantasy, Ramos, Roko, Rosalind, Roxana, Sagitta, Sante, Satina, Stasia, Syrena, Victoria, Zagłoba

Typ C - lekko mączysty

Typ ziemniaka najczęściej używany przy produkcji frytek, placków ziemniaczanych oraz pure. Ich miąższ po ugotowaniu jest suchy i sypki przez co nie jest wykorzystywany do farszów i tzw. ziemniaków z wody. Ich mączysta i sypka struktura wspaniale sprawdza się przy robieniu frytek, smażeniu placków ziemniaczanych oraz puree.
Najpopularniejsze odmiany ziemniaków zaliczanych do tej grupy to:
Agnes, Ametyst, Amora, Bryza, Cekin, Courage, Courlan, Donald, Etiuda, Etola, Eurostar, Ewelina, Fianna, Finezja, Gawin, Gracja, Gustaw, Honorata, Innovator, Jurata, Jurek, Justa, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen, Mazur, Melody, Miłek, Mondial, Owacja, Tajfun, Tetyda, Veronie, VR 808






Źródła:
Fresh Market
Groogle.pl
GUS
Polski Ziemniak

31 komentarzy:

  1. Odmiana Mozart (czerwone ziemniaki) to nie jest typ A to jest typ BC a nawet C. Zawartość skrobi około 17%. To doskonały ziemniak do smażenia i na placki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy wpis :)
    Warto wiedzieć jakie mamy typy ziemniaków, to naprawdę wiele pomaga w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miłek wcale nie jest suchy i sypki tylko wodnisty..Chyba ze sprzedawca oszukał ze to Miłek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla smakoszy: La Ratte - Typ A, kształt paluszkowaty dość małe od wielkości orzeszka ziemnego - maślany smak. Blaue St Galer i Vitellote - Typ A bardzo mocno fioletowe w całej objętości i intensywne w smaku. Ziemniak uniwersalny i ładnie żółty typ B dla tych co lubią łatwe obieranie i mycie to opisana wyżej Gala. Najbardziej udana w smaku polska odmiana to popularny Denar. Najlepsze odmiany w smaku mają Francuzi i Niemcy. My hodujemy odmiany najczęściej niemieckie jak Vineta lub holenderskie - na razie hodowane w mniejszych ilościach.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lilly nie nadaje się na knedliki ani cepeliny a Lidl sprzedaje jako ziemniaki mączyste, pakowane po 2,5 kg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam, zawiodłem się na nich.

      Usuń
    2. No właśnie. Ostatnio zrobiłam z nich kluski, ale musiałam dołożyć dużo mąki. Wyszły bardzo smaczne. Ale z tym Lidlem to prawda - robią nas w konia i tyle.

      Usuń
    3. Lilly, tak jak Mellody to ziemniaki pastewne, nie są do jedzenia przez ludzi. A Lidl jak zwykle oszukuje klientów wpychając mu chłam.

      Usuń
  6. polecam Red Sonia bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Człowiek z życiu my nie pomyślał, że jest tyle różnych odmian ziemniaków, a czasami myśli się, że każdy ziemniak jest taki sam. Mam w ogóle w planach zasadzenie jakiś ziemniaków w swoim ogrodzie i może postawię tez od razu na środek od https://www.syngenta.pl/uprawy/ziemniak/arcade-880-ec aby żadnego chwasty nie wyrastały i żeby ziemniaki były zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja uwielbiam ziemniaki Melody i takie też w tym roku zasadziłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Melody to fantastyczna odmiana.Pyszne, sypkie.Piszę jako konsument,nie producent.Odkryłam je w sklepie Stokrotka,pakowane i opisane.Ale to było w 2020r.od tego czasu nie spotkałam się z nimi,choć usilnie szukam.

      Usuń
    2. Chyba pomyliła Ci się odmiana,bo Mellody to paskudnie smakuje i raczej to jest ziemniak pastewny lub przemysłowy. Nie nadaje się nawet do robienia klusek.

      Usuń
    3. Melody jest odmiana BC jest to ziemniak nie za sypki ale nie tak kamieniowaty jak AB czy A nadaje się do gotowania jako ziemniaki z wody jak i na frytki. Nie jest odmiana pastewna.

      Usuń
  10. Człowiek z życiu by nie pomyślał, że jest tyle różnych odmian zbóż, a czasami myśli się, że każde zboże jest takie samo. Mam w ogóle w planach skorzystanie z upraw na swoim polu i może postawię tez od razu na informacje ze strony http://www.wartaglass.pl/ochrona-zboz-ozimych-przed-chorobami-to-warto-zrobic-jesienia/ gdzie można przeczytać o ochronie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Gwiazda- moje odkrycie! Najlepsze frytki jakie jadłam od lat. Szybciutko robią się chrupiące na zewnatrz i takie zostają nawet na talerzu. Wypróbowałam wielokrotnie. Szczerze polecam!

    OdpowiedzUsuń
  12. ziemniak dla mnie z małą ilością skrobi jest bez wartości lubię odmiany podobne do bryzy ,nie jest wszędzie dostępna,rolnicy w większości patrzą na wydajność a nie na jakość ,i nawet im się nie dziwię,każdy ratuję się jak może

    OdpowiedzUsuń
  13. Lilly są bardziej AB , mają dużo wody mało skrobii ale są twarde , nie rozpadają się w zupie, b.szybko się gotują. Na sałatki, do gotowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak długo gotujesz je na sałatkę?

      Usuń
    2. Jak długo gotujesz je na sałatkę?

      Usuń
    3. I jako pasza dla trzody i bydła, ale Broń Boże do jedzenia przez ludzi!

      Usuń
  14. Ziemniak odmiania: CONSTANTE, kupiłem je dzisiaj. Nie wiem jak długo gotować i jakie jest przeznaczenie kulinarne. W powyższym tekście nie znalazłem tej odmiany, pozdrawiam Krzysztof

    OdpowiedzUsuń
  15. Ziemniak odmiania: CONSTANTE, kupiłem je dzisiaj. Nie wiem jak długo gotować i jakie jest przeznaczenie kulinarne. W powyższym tekście nie znalazłem tej odmiany, pozdrawiam Krzysztof

    OdpowiedzUsuń
  16. Polecam odmianę Mia typ B
    Baaardzo żółta i baaardzo smaczna
    Ciężko ja jednak dostac
    Nie pamiętam od dawna równie dobrych ziemniaków

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja nie wiem co o tym sądzić... Raz w Dino kupiłam odmianę melody i Lilly i były ok. A dziś przy gotowaniu jakieś mączyste się te Lilly zrobiły. Poprzednio wydawały mi się bardziej sałatkowe a dziś okropne. Czy przypadkiem producenci nie pakują wszystkiego jak leci...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że dzielisz ziemniaki na sałatkowe i okropne? No zobacz, to zupełnie inaczej niż ja. Ja dzielę ziemniaki na sypkie/mączyste i okropne.

      Usuń
  18. LILLY w Lidlu.. Ziemniaki MĄCZYSTE. Rzekomo! Kupiłem wczoraj, miałem ochotę na mączyste, ugotować sobie w mundurkach i poczuć tę skrobię na języku... Co za porażka. Ziemniak wręcz rozpaćkanie wodnisty! Mimo że do garnka trafił w łupinie, został zalany wrzątkiem i wcale nie był ugotowany do przesadnej miękkości. Stąd trafiłem na komentarze tutaj, bo nie mogłem uwierzyć, że Lilly to ziemniak mączysty. Widzę, że parę osób dosadnie napisało co myśli o tej odmianie i podejściu sklepów do kategorii ziemniaka. Podpisuję się pod tym i przestrzegam.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly