Składniki: (na 6 słoiczków jak po koncentracie)
3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1 średni por pokrojony w piórka
1 mały seler
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziarenek pieprzu
1 łyżeczka ziela angielskiego
4 listki laurowe
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka kurkumy
1/3 łyżeczki chili
1/3 łyżeczki chili
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
17dag soli gruboziarnistej (tak 17dag nie pomyliłam się z ilością soli - w kostkach jest jej jeszcze więcej ;) )
2 łyżki oleju kokosowego
Marchew, pietruszkę i seler pokroić jak najdrobniej lub zetrzeć na tarce (ja rozdrobniłam w blenderze).
Przyprawy zmiksować na pył w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu.
Warzywa, posiekaną cebulkę, czosnek i zmielone przyprawy wymieszać i zalać wodą tak aby lekko zakryła ich powierzchnię. Dodać sól, oraz olej kokosowy. Wszystko gotować. na małym ogniu przez ok. 1godz. po tym czasie ugotowaną masę przełożyć na sitko odcedzić z nadmiaru wody, przełożyć do blendera i zmiksować na gładki mus. Odcedzoną warzywną wodę przelać do buteleczki jest bardzo esencjonalna i można ją zamrozić w postaci kostek - obok bulionetki będziemy mieć wspaniałe kostki rosołowe :)
Gotowy mus przełożyć do słoiczków, można zapasteryzować lub przechowywać w lodówce. Dodawać 1 łyżeczkę lub więcej do zupy lub sosu. Mniam! :)
Gotowy mus przełożyć do słoiczków, można zapasteryzować lub przechowywać w lodówce. Dodawać 1 łyżeczkę lub więcej do zupy lub sosu. Mniam! :)
Może zaznacz w przepisie jaki olej kokosowy masz na myśli, bo bulionetka z posmakiem kokosa w przypadku oleju nierafinowanego może się nie sprawdzić :)
OdpowiedzUsuńJak długo może stać otwarty taki słoiczek?
OdpowiedzUsuńPodobno nawet kilka miesięcy, ja nie ryzykuję i pasteryzuję
Usuń