poniedziałek, 15 lutego 2016

Surówka z kapusty pekińskiej z musztardą

Najlepsze surówki obok tych tradycyjnych, które z dziada pradziada nie wymagają modyfikacji to cała reszta rodzi się z przypadku. Tak było również z tą surówką zrodziła się podczas tworzenia niedzielnej surówki "na winie" i nie było by w niej nic nadzwyczajnego - ba! Nie wrzuciłabym jej nawet na bloga gdyby nie magiczny składnik - musztarda. Pewnie Ameryki w ten sposób nie odkryłam jednak nigdy wcześniej w swoim kucharzeniu musztardy do surówki nie dawałam. Jaki to był błąd! dodatek musztardy powoduje, że mdła sałatka, której brakuje "tego coś" nadbiera zupełnie nowych smaków i "to coś" wspaniale zyskuje! Jeśli jesteście przed tym odkryciem, tak jak ja! Spróbujcie, bo naprawdę warto!




Składniki:

1/2 średniej główki kapusty pakińskiej
1 mała czerwona cebulka
1 średniej wielkości marchewka
1 duży ogórek konserwowy
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
1/2 strąka czerwonej papryki
2 łyżki szczypiorku

1 czubata łyżka majonezu
1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól i pieprz do smaku


Kapustę poszatkować. Marchew zatrzeć na grubych oczkach, Cebulę posiekać drobno. Kukurydzę odcedzić z puszki dodać do reszty warzyw. Ogórka i paprykę pokroić w drobną kostkę. Całość wymieszać dodać majonez, musztardę i przyprawy. Ponownie wymieszać. W razie potrzeby doprawić raz jeszcze do smaku. Odstawić na min.1h aby smaki się przegryzły a warzywa puściły sok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly