Kolejna inspiracja płynąca od mojej ulubionej rodzinki z Zarzecza a raczej gwoli ścisłości pewnej super gospodyni dzięki której moja kulinarna wiedza znacznie się poszerza. Pani Alu! Pozdrawiam serdecznie!! :)
Ketchup wg tego przepisu o niebo przewyższa ketchupy wszelkiej maści na czele z tymi wszystkimi sklepowymi. Jego kolejną zaletą jest czas wykonania, który pomijając 6 godzin leżakowania cukinii wraz ze cebulą zajmie nam naprawdę niewiele (w porównaniu z innymi przetworami).
Składniki: (na 13-14 małych słoiczków po koncentratach ok.190g)
1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
0,5 kg cukru
1 szkl. octu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili/pieprzu cayenne
3 sloiczki przecieru pomidorowego pudliszki
garść soli
Cukinię obrać ze skóry i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do cukinii, posolić garścią soli, odstawić na 6 godzin.
Po upływie tego czasu cukinię odsączyć z nadmiaru wody (ja ją lekko odcisnęłam) i gotować przez 30min. często mieszając aby się nie przypaliła. Po tym czasie całość zmiksować blenderem, dodać przyprawy, cukier i przeciery. Zagotować, dodać szklankę octu i jeszcze chwilę gotować.
Gorący ketchup nakładać do słoiczków, zakręcić, odstawić do góry dnem.
Pasteryzować ok.8-10 min. od czasu zagotowania wody.
Szczerze polecam ten ketchup jest super!!! :)
O kurczę, pyszna, zdrowa wersja ketchupu! Już się robi :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie!! :)
UsuńJakie przeciery mam dodać do tej cukini???
Usuń190g z pudliszki najlepiej chociaz ja robilam z przecierem madero z biedronki i tez wyszedl pyszny przepraszam za pozna odp. wczesniej nie udalo mi sie byc online ;)
UsuńDziękuję :-)
Usuńmoże i u mnie stanie się hitem!
OdpowiedzUsuńEeee, i od tej łyżeczki papryki on jest taki czerwony???
OdpowiedzUsuńmatko czlowiek wyjedzie do niemiec a tu takie poruszenie na blogu jak nigdy! :D
Usuńod przecieru oczywiscie jest taki czerwonz ktorego zapomnialam wpisac w skladniki ale juz moja usterke poprawiam! :)
A bo my czytamy uważnie Twoje przepisy, a nie tylko wstawiamy komcie: rewelacja!! zrobię takie!
UsuńA przecier chyba se zrobię :-)
z chęcią skorzystam z przepisu.....
OdpowiedzUsuńW składnikach nie ma mowy o przecierach które potem trzeba dodać
OdpowiedzUsuńAnna
tak, przeprasza, kuz poprawilam, moj blad ktory na pewno sie nie powtorzy ;)
Usuńczy cukinia jest czerwona?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, ale Aguś zapomniałaś o pudliszkach ;)
OdpowiedzUsuńAla z Zarzecza
tak wlasnie zauwatylam juz poprawiam! :)
UsuńIle tego przecieru?????
OdpowiedzUsuń3 sloiczki po 190g :)
UsuńZamierzam spróbować to zrobić, ale ilu procentowy ocet użyć do tego keczupu.
OdpowiedzUsuńprzepraszam za polsizg w odpowiedziach ocet normalny standardowy 10 procentowy i jeszcze koncentrat!! juz poprawilam w skladnikach :)
Usuńrewelacyjny pomysł!
OdpowiedzUsuńNie za dużo tego octu? Robiłam ketchup z pomidorów i dałam 2 łyżki octu i wydawało mi się że zespuł cały smak, a tutaj jest cała szklanka. A bardzo ciekawi mnie ten przepis.
OdpowiedzUsuńnie, octu jest w sam raz, ponieważ dobrze równoważy się z 500g cukru :)
UsuńWłaśnie szukałam takiego przepisu bo słyszałam, ze jest pyszny. Dzięki za przepis jutro zabieram się za produkcję :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że mogłam pomóc :)
Usuńketchup smakuje wspaniale, polecam!! :)
Hehe, właśnie o tym ketchupie mówiłam u siebie, przy okazji pizzy z brokułami :) Jest świetny, ale ma jedną wadę... zbyt szybko się kończy! Robiłam z potrójnej porcji i już nic nie zostało :( A miał być na zimę :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
hehe :)
Usuńu mnie jeszcze trochę słoiczków na szczęście się ostało :))
ale fakt, jest przepyszny! niewątpliwie moje tegoroczne odkrycie przetworowe, które z pewnością na stałe wpisze się w moje przetworowe menu! :)
potwierdzam, to hit tegorocznych przetworów, tylko ja mam przepis do którego dodaję się jeszcze świeżą paprykę, BARDZO SMACZNE, koleżanka mojej mamy robiła 6 porcji!
OdpowiedzUsuńA czy z cukini wykrawac pestki?
OdpowiedzUsuńTak, trzeba się ich pozbyć
Usuńprzeraża mnie ten kupny przecier, jak robić po domowemu i zdrowo.
OdpowiedzUsuńJak przeraża to nie robić ;)
UsuńSwoją drogą co jest przerażającego w koncentracie pomidorowym? Czy Pan/Pani czytali kiedyś skład? Zgłębiali proces produkcji?
Czy cukinię ważysz przed obraniem czy już startą?
OdpowiedzUsuńTak po wydrazeniu pestek i obraniu chociaż ostatnio pomijam odbieranie ze skóry bo i tak po ugotowaniu i zmiksowaniu jest niewyczuwalna :)
UsuńLepiej ważyć startą bo skórka teważy
OdpowiedzUsuńJak już mam przygotowany przecier zalałam słoiczki, i dopiero po pasteryzacji obrócić do góry "kołami"?
OdpowiedzUsuńmożna :)
Usuń... Moje dziecko tak uwielbia ketchup pominę tylko chilli ☺
OdpowiedzUsuńSpróbowałam dzisiaj jest pyszny polecam
OdpowiedzUsuńJest mega pyszny lubię ostre przyprawy ale pominęłam pieprz chily i nie żałuję. Moje dziecko dużo używa ketchupu. Jedyne co to jednak troszkę mniej octu bym dała ale tylko ze względu na dziecko dla mnie pycha bo uwielbiam ocet a nie zapominam że jest on szkodliwy ��. Sumując ten ketchup jak i przepis polecam bo jest mega dobry. Od dziś co roku będę go robiła bo warto. Pozdrawiam Milena
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowa :) cieszę się że przepis przypadł do gustu :)
UsuńA jakjdodalam za dużo octu? To co mam zrobić???
OdpowiedzUsuńPomysłowe
OdpowiedzUsuńSuper przepis smakiem mało różni się od ketchupu.
OdpowiedzUsuńKeczup robię co roku, gdyż wszyscy domownicy go uwielbiają. Polecam ten pyszny i zdrowy zamiennik tradycyjnego keczupu 😊
OdpowiedzUsuń