ciasto nie były zbyt mulące. Tak też powstał żar tropików zwany w moim domu również pod hasłem niesforny kokos lub złap kokosa! ;) Obie nieoficjalne nazwy wynikają, że robią je po raz pierwszy nieco odeszłam od receptury masy kokosowej znanej mi z ciacha Barbary i początkowo wiórki nie chciały ze mną współpracować ;) na szczęście sytuacja została opanowana, po schłodzeniu wszystko zostało okiełznane. Żar Tropików to ciacho, które posmakuje nawet największym sceptykom tzw. 'masiarzy' jest lekkie, orzeźwiające i po prostu ma to coś ;) Dodatkowo nie jest jakieś mocno skomplikowane więc poradzą sobie z nim doskonale również młodzi adepci sztuki kulinarnej... ;)
Składniki:
Biszkopt z 3 jaj:
3 jajka (białka, żółtka osobno)
¼ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżki octu jabłkowego
Masa owocowa:
1l soku multiwitamina lub innego o tropikalnym smaku
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki pszennej
Masa kokosowa:
500ml śmietanki 36%
7 łyżek cukru pudru (można dać mniej)
300g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
1 puszka ananasa
1 duża pomarańcza
zielone winogrona (lub inne owoce tropikalne)
1 szklanka wrzątku
galaretka brzoskwiniowa
Jak przygotować żar tropików?
Upiec Biszkopt:
Białka ubić na sztywno wraz z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem, gdy masa jajeczna się spieni I spulchni, dodać do białek, lekko wymieszać tak aby białka w pełni połączyły się z żółtkami. Następnie przesiać obie mąki I delikatnie wymieszać łyżką. Przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut aż biszkopt będzie pięknie złoto-brązowy. Wyjąć z pieca, przestudzić, odkleić z papieru. Gdy będzie w pełni wystudzony nasączyć syropem z ananasów.
Przygotować owocową masę:
Odlać 3/4szklanki soku w niej rozmieszać budynie I mąkę. Resztę soku zagotować do wrzątku wlać zawiesinę budyniową, całość zagotować aby zgęstniała. Wylać gorącą na lekko nasączony biszkopt.
Przygotować masę kokosową:
Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem. Wyłożyć na zupełnie wystudzoną masę owocową, całość wstawić do lodówki na min. 3h aby masa kokosowa dobrze się schłodziła i lekko stężała.
W 1 szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia (powinna być lekko gęsta, tężejąca)
Na kokos ułożyć plastry ananasa, pomarańczy I winogrona. Całość posmarować tężejącą galaretką brzosk
winiową. Ponownie wstawić do lodówki najlepiej na noc.