Wielkanoc tuż tuż więc oficjalnie mogę podzielić się z Wami przepisem na pysznego i wyjątkowo szybkiego w wykonaniu mazurka wielkanocnego na waflu. Przepis zrodził si pod wpływem chwili, gdy w Wielką Sobotę (poprzednich świąt) w ferworze przygotowań stwierdziłam: "aha, mam to i to, i jeszcze to, zrobię jeszcze jednego mazurka!" I tak oto powstał superszybki mazurek, który wyjdzie każdemu! :)
Składniki:
1 opak. wafli tortowych
1 puszka masy kajmakowej (może być czekoladowa)
1 łyżka żurawiny
1 łyżka rodzynek (wcześniej namoczonych w alkoholu - najlepiej na noc)
10 dag orzechów laskowych
10 dag orzechów włoskich lub arachidowych
1/2 kostka masła
2 łyżki cukru
1 mały słoik marmolady owocowej (ja najbardziej lubię różaną)
1 opakowanie kremu czekoladowo-orzechowego
Masę kajmakową rozgrzać w kąpieli wodnej.
Dodać rodzynki, żurawinę i 1/2 drobno posiekanych orzechów włoskich lub arachidowych. Wymieszać.
Pierwszego wafla posmarować marmoladą, przykryć i lekko docisnąć drugim.
Wyłożyć 1/2 masy, rozsmarować równomiernie na waflu. Przykryć kolejnym waflem. Posmarować kremem czekoladowym. Przykryć waflem, lekko docisnąć.
Na patelni rozgrzać masło z cukrem, gdy zacznie skwierczeć dodać orzechy laskowe i połowę włoskich, podsmażać aż cukier z masłem zaczną się karmelizować. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
Na ostatnią warstwę wafla wyłożyć pozostałą masę, posypać orzechami, gdy orzechy zaschną w maślanej skorupce, przykryć papierem i docisnąć deseczką.
Kroić w mniejsze kawałki serwować gościom z Wielkanocnym uśmiechem na buzi :)
Piękny mazurek i ile orzechów ! mniam
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do udziału w Wielkanocnym konkursie http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
Ho ho ho, mocna rzecz! (powiedział Kot; vide: "Kluska, Kefir i Tutejszy") :-D
OdpowiedzUsuńMamciu droga oj tak :D
Usuńa Ty jakie ciasta pieczesz na święta?? :)
Mniam, mniam !!!
OdpowiedzUsuń